Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Литературна София" като отправна точка на съвремието

10
Снимка: Етюд-и-те на София

Новата "Литературна София" разглеждаме в галерия "Credo Bonum". Изложбата, която включва фотографии на създателите на "Етюд-и-те на София" Иван Шишиев и Екатерина Калугина и видеа от режисьорката Екатерина Минкова, ще бъде открита на 21 юли от 19.30 часа и ще продължи да разказва за развиващия се литературен свят на града до 12 август.


Експозицията представлява своеобразно продължение на едноименната фотографска книга, която излезе под знака на "Етюд-и-те на София". Новозаснетите кадри улавят пулса на града през четящите хора в него. Те са спойката, която свързва добре познатата ни литературна история с тази, която пишем в момента.


"Литературна София" всъщност е отправната точка на съвремието ни, което живее през книгите, които попадналия в кадър чете, и през ежедневието на града и писателите в него. Изложбата включва улиците, градските пространства, кътчетата поезия и пейките букви и всички нови елементи в градската ни култура, сред които големите ни автори и тези, които тепърва вписват името си в литературната ни история, изграждат деня си и споделят времето си.


Винаги и никога е това, което се случва в литературата, а сега оживява в снимки и видеа, които разказват за разказвачите на времето ни, за да ни припомнят, че "литературният свят се променя и ако не се вгледаме в него, току-виж го изпуснем, точно като влака", който все чакаме да ни отведе там, където никой друг не може.


Иван Шишиев и Екатерина Калугина говорят не само с кадри, но и с думи, и то в звуковия файл. Чуйте ги.

"Литературна София" се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и в сътрудничество с фондация "Прочети София".

Снимки: Иван Шишиев, Екатерина Калугина, "Етюд-и-те на София"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54

Връчиха наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024"

Преди дни Салонът на българската култура и духовност в Чикаго официално връчи Грамотите и наградите от международния литературен конкурс "Изящно перо 2024".  Конкурсът "Изящно перо" е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салона за българска култура и..

публикувано на 11.07.24 в 17:30

Предопределено ли е кой ще се огледа в "Огледалото на вярата"?

В 2004 г. генетикът Дийн Хеймер публикува книгата си "Генът на Бога", в която твърди, че съществува ген, който предопределя доколко човек ще е склонен да търси духовното, трансцедентното и вярата. Според него, при някои хора влечението към религията е вродено.   В "Огледалото на вярата" артистичното обединение УЛТРАФУТУРО (Боряна Росса и Олег..

публикувано на 11.07.24 в 16:04

Изкуството в градска среда и слоновете в стаята

С изразът "слонът в стаята" на английски наричат темите, които по някаква причина остават необговорени и мълчаливо доминират разговора. Такива теми невинаги могат да бъдат облечени в думи, но пък добре захранват изкуството с нужното вдъхновение, а и винаги има нужда точно те да бъдат адресирани. "Девет слона" е лятна програма за изкуство в..

публикувано на 11.07.24 в 15:30