Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни вечери с нова музика, представена в последните сезони в Сан Франциско (втора част)

Снимка: sfsymphony.org

В две от летните издания (13 и 20 юли) предаването за съвременна музика "Контемпо" предизвиква интереса на слушателите с произведения, създадени през ХХ и XXI век в изпълнение на Симфоничния оркестър на Сан Франциско. Програмата от 20 юли включва музика от почти забравената в продължение на цяло столетие Лили Буланже, от легендата Аарон Копланд, от нашите съвременници Стивън Стъки и Самюел Карл Адамс, както и от великите творци Бенджамин Бритън и Жан Сибелиус.

Лили Буланжее била на път да се превърне в един от водещите композиторки на миналия век, но си е отишла прекалено рано едва на 24-годишна възраст през 1918 г. Eфирното произведение "Пролетна утрин" ("Of a spring morning") е разписано за различни състави: цигулка и пиано, клавирно трио и оркестрова версия, която представят Симфониците от Сан Франциско. Трите аранжимента не са идентични, нито са три варианта на една и съща пиеса, всяка по-добра от предишната, а композиторката ги е виждала като паралелни, различни третирания на една концепция.

Сам Адамс и неговата творба – "Drift and Providence" е възхвалявана като "чудно примамлива" от "Сан Франциско Хроникъл" и "чудотворна, музика на композитор с уникален почерк и пламтящо въображение" от "Ню Йорк Таймс". Произведението е първата мащабна творба на композитора, поръчана от Оркестъра на Сан Франциско съвместно с New World Symphony. Вторият състав изпълнява световната премиера, състояла се през 2012 година в Маями под палката на Майкъл Тилсън Томас.


Кратка симфония № 2 e произведение на Аарон Копланд, което е написано в периода от 1931 до 1933 година и е посветено на приятеля на Копланд – мексиканския композитор и диригент Карлос Чавес. Партитурата съдържа сложни ритми и полихармонии, които възбуждат интереса на автора към сериализма, както и влияния от мексиканската музика и немското кино. Макар Копланд да казва за Кратката симфония че е "едно от най-хубавите неща, които някога съм писал", някои критици я намират за разпокъсана и какафонична. Други се съгласяват с оценката на Копланд, описвайки симфонията като шедьовър и една от най-значителните творби както в кариерата на Копланд, така и в съвременната музика въобще.

"Погребална музика за кралица Мери (по Хенри Пърсел)" на Стивън Стъки е творба, създадена по предложение на диригента Еса-Пека Салонен. Вдъхновена е от погребалната музика, която Пърсел пише за кралицата през далечната 1695 година. Стъки казва: "Когато започнах да пиша произведението, не желаех да достигна до чиста музикална реконструкция, напротив, исках да интерпретирам музиката на Пърсел, която дълбоко обичам, през обектива на 300-та години, които ни делят".


"Илюминации" за глас и струнен оркестър е произведение на Бенджамин Бритън. Вдъхновен от дългогодишния си партньор Питър Пиърс и от едноименната творба на Артур Рембо, Бритън създава седем песни от поеми – шест в проза и една в куплетна форма. Изненадващ факт е, че Пиърс не е пял на премиерата. Вместо него първа изпълнителка на "Илюминациите" е сопранът Софи Уис. С развитието на кариерата и близостта с Бритън, това произведение става запазена марка на Питър Пиърс до края на сценичния му живот. Едва след това е позволено на други певци, особено сопрани, да пеят песните. Настоящото изпълнение е на Джулия Бълок.

Всичко това, заедно с великолепно изпълнение на Третата симфония на Жан Сибелиус (СО на Сан Франциско, дирижиран от Майкъл Тилсън Томас) можете да чуете на сайта на БНР в рамките на 30 дни според правилата на Европейския съюз за радио и телевизия. Втората част – от 21 юли до 19 август включително.




По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09
AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз"   ще започне на Откритата сцена " 8 декември "на терасата на последния етаж на Националния студентски дом  (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч.  ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio  (Италия/Турция/Нидерландия), чието..

публикувано на 27.07.24 в 16:31
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05