Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Виртуозни клавирни шедьоври" в изпълнение на Мартина Табакова

Снимка: личен архив

В предаването "Музик мания" тази сряда (27 юли) ви очаква цял час, изпълнен с някои от най-известните шедьоври за пиано. Ще имате шанс да чуете изпълнения от дебютния компактдиск на Мартина Табакова, която сподели следното:

"Идеята за албумa се зароди благодарение на пандемията, защото по време на тази изолация бяхме лишени от сцена, от концерти, от нашата публика. Всеки творец търси някакъв начин за изява, а това седеше така или иначе дълго в ума ми, че е хубаво да запиша свой албум. И така благодарение пък на Министерството на културата, които подпмогнаха издаването и записването на диска, успях да реализирам моята рожба – първия ми албум "Виртуозни клавирни шедьоври".


В него включих мои много любими произведения, които съм свирила в течение на времето. Наистина виртуозни, много изискващи, сериозни произведения като "Мефисто валс" от Лист – една често изпълнявана, изключително трудна технически и музикално творба; "Кампанела" по Паганини; Рахманинов – Втора соната. Тук включих и София Губайдулина, тъй като тя е много интересна авангардна композиторка, с емблематична творба "Шакона" и, разбира се, моя любим Панчо Владигеров". Какво още каза Мартина Табакова за албума, за ролята на поп пеенето в своя живот и за бъдещите си планове, можете да чуете в звуковия файл.


В албума присъстват Три пиеси, оп. 15 от Владигеров, като към последната от тях – "Хумореска", Мартина Табакова решава да заснеме видеоклип, който също е част от компактдиска. За осъществяването му пианистката организира транспортирането на роял на 1200 метра надморска височина край язовир Доспат в Родопите, където музиката на Владигеров да звучи в хармония със заобикалящата я природа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Spectrum Vocal Band с концерт в Световния ден на музиката

В Световния ден на музиката 1 октомври и месец преди 10-ата си годишнина българската акапелна група Spectrum Vocal Band ще представи своето вокално изкуство, смесвайки джаз, поп, и етно мотиви. Spectrum е букет от брилянтни гласове на изключително талантливите Боряна Йорданова (сопран), Весела Морова (алт), Даниел Николов (тенор), Янко..

публикувано на 30.09.22 в 17:25

Зорница Иларионова: Трябва да се упражняваме всеки ден, за да продължаваме да вървим напред

В късната петъчна вечер на 30 септември предаването "Български изпълнители" ще ви срещне със Зорница Иларионова. Любовта към музиката ѝ започва още на две години, когато за първи   път прегръща любимата цигулка. "При мен се получи съвсем естествено да започна да свиря на цигулка. Желанието беше изцяло мое. Никога не съм била под натиск на майка ми..

публикувано на 30.09.22 в 11:24

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2022 г.

1 октомври Свири националният симфоничен оркестър на РАИ с диригент Фабио Луизи. 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Концерт за пиано № 4 в Сол мажор, оп. 58. Солист: Федерико Коли (пиано). 3.39 часа – Фазъл Сай, Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Ала турка – фантазия върху Рондо из Клавирна соната K. 331 от Моцарт. Изпълнява Федерико Коли..

публикувано на 30.09.22 в 10:39
Симфоничният оркестър на БНР, диригент Марк Кадин

Радисимфониците откриват новия си сезон с музика от Прокофиев, Шостакович и Лазар Николов

На 30 септември Симфоничният оркестър на БНР и неговият главен диригент – Марк Кадин – ще застанат на сцената на столичната зала "България", за да открият новия си творчески сезон. Концертът преминава под мотото "Артист и власт", а в програмата са включени творби от по-ранния период на своите автори – Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович и Лазар..

публикувано на 30.09.22 в 08:52

Юбилеен сезон за Симфоничен оркестър - Сливен

На сцената на зала "Сливен" на 30 септември от 18.30 под диригентската палка на Емил Табаков и с участието на Минчо Минчев и Людмил Ангелов ще бъде открит 90-ият сезон на Симфоничния оркестър в Сливен. "Избрали сме програма, която да подхожда на достолепната история на нашия състав. Подготвили сме 18 събития, като за първи път заедно със..

публикувано на 29.09.22 в 14:27