Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурното наследство на Варна – какво можем да видим в града?

Снимка: БНР

Богато е архитектурното наследство на Морската столица на България - Варна. Плеяда талантливи архитекти са оставили отпечатъка си при проектирането на обществени и жилищни сгради, които до ден днешен са градски забележителности и със своите архитектурни достойнства придават своя собствен и неповторим аристократичен дух на централната градска част на Варна.

Независимо дали става дума за обществено здание или частен дом, всяка сграда посвоему е разказвач на любопитна история.

Варна, Морска градина

“Щастие и привилегия е да живееш в град като Варна“, казва в “Нашият ден“ Християн Облаков, изследовател на архитектурното наследство на град Варна и допълва:

“Наследството, с което разполага нашият град е голямо. Има не малко хора в града, които имат искрен интерес към тази тема. Има доста хора, които се интересуват живо от тази  тема.

Лично имам засилен интерес към творчеството на едни от архитектите от години. Арх. Дабко Дабков ми е много интересен. Една част от сградите са били обекти на по-засилено проучване, повече търсения – всички са изключително красиви. Негова е сградата на аквариума във Варна, която е изключително красива.  Могат да бъдат дадени и много други примери.

Не по-малко интересно ми е творчеството на арх. Стефан Венедикт Попов. Други техни колеги, които са работили по това време, са оставили в наследство на поколенията изключително интересни сгради.“

Бившата сграда на Радио Варна, домът на сем. Бакърджиеви. Известна е още като Малкия дворец.

Сградата на Радио Варна

“Тя е един изключително добър пример на архитектурата от края на XIX в. от 1893 г.  Сградата продължава да впечатлява и днес минувачите, които стигат до този част на морската градина“, разказва още Облаков. 


Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки: БНР


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22