Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Копривщица – едно от най-красивите кътчета в света

Снимка: Валери Леков

Екипът на предаването "Събота сутрин в..." ви предлага разходка из калдаръмените улици на едно от най-значимите за българската история градчета – Копривщица. Градът, в който са родени едни от най-големите имена на България – Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков и Георги Бенковски.


Там, на копривщенския Калъчев мост над река Тополница, пуква първата пушка и се дава началото на Априлското въстание през 1876 година.


Освен това Копривщица е едно от най-красивите и посещавани от туристи градчета, не само в страната ни, но и в света. По всяко време на годината Копривщица привлича със своята история, архитектура, музеи, красота и чар, а на всеки пет години е домакин на Националния събор на българското народно творчество и се изпълва с хиляди участници и зрители от цялата страна.

Изглед на една от махалите
Разкази за историята, легендите и настоящето, за възрожденския дух, архитектурата, читалището и музеите - в звуковия файл.


Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Климатичен вот 2022“ - какво отговориха партиите?

Какви политики смятат да следват партиите по отношение на климатичните политики, декарбонизацията, въглищните електроцентрали, електромобилността, земеделието и животновъдството? Инициатива за обучения, разговори и дебати за устойчиво бъдеще “Горичка“ се допита за трети път до основните политически сили  в навечерието на избори...

публикувано на 04.10.22 в 10:14

Яна Язова – птицата феникс на българската литература

За една успешна съвременна будителска мисия и историческите гени на кръвта в "Нашият ден" разказва д-р Петър Величков , литературен историк, биограф на Стара София и Царство България, изследовател на Яна Язова.  Човекът, който посвещава живота си на Яна Язова и ако го нямаше, едва ли толкова много българи днес биха могли да се докоснат до нейното..

публикувано на 03.10.22 в 17:15

"Т" като Трън, като Тетевен, като Троян…

Връщаме се отново към празниците на Трънското ЛРС "Руй", където, освен че присъствахме на тържествата по случай 130-ата му годишнина, станахме свидетели и на освещаването на репликата на знамето-реликва на ловците от 1892 г. Насладихме се и на една изложба от ловни трофеи на колегите – нещо, което не се среща всеки ден и навсякъде. Чухме отново Иван..

публикувано на 03.10.22 в 17:05

Стефан Георгиев: Резултат от кампанията – възпроизвеждане на избирателната активност от ноември

“Бяхме свидетели на една предизборна кампания, която фалира на терена на политическите идеи. Сякаш политическите елити се бяха съгласили по между си, че няма нужда да убеждават периферии, хората, които по принцип не отиват до избирателните урни, че могат съвсем спокойно да изкарат цяла предизборна кампания на терена на своите ядра и много тесни..

обновено на 03.10.22 в 16:01

Моето семейство: Ива и Велислава Костадинови

Младите народни певици Ива и Велислава Костадинови са дует на сцената, но и в живота. Сестрите са внучки на известната народна певица Гуна Иванова и сами признават, че са закърмени с любов към народната музика, традициите и отношението към българския фолклор. Познават неподправената красота на народната песен, но не се боят и да експериментират..

публикувано на 03.10.22 в 14:25