Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Снимка: Rawpixel

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк.

Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до геологията. Има обаче известна разлика между извънземния живот, който си представя широката публика, чието въображение е формирано от научната фантастика и холивудското кино, и търсенията на учените.

Последните научни хипотези са тема на събитието на "Рацио" "Търсене на живот във Вселената", а негови лектори са астрофизикът Янина Методиева и молекулярният биолог Мирослав Иванов.


"За момента учените търсят условия за обитаемост. Трябва атмосфера и то достатъчно дебела, за да има течна вода, твърдата повърхност е за предпочитане, т.нар. "плитки локви" също са плюс", казва Янина Методиева.

Зоната на обитаемост, която учените търсят, се нарича още зона на Златокоска заради едноименната героиня от приказката с трите мечки, която първо опитва прекалено горещо ястие, после твърде изстинало и накрая се спира на оптималния вариант (изяждайки обяда на майката мечка). По същия начин, ако планетата се намира близо до звездата си, е твърде гореща и на нея няма стабилна зона, а ако е твърде далече – температурите са твърде ниски.

Чуйте разговора с Янина Методиева, за да разберете къде в нашата слънчева система се спотайват потенциалните обитаеми обекти, какво ускорява търсенето им и какво имаме предвид с фразата "чудото на живота."

"Търсене на живот във вселената" е част от поредицата партита на покрива на "Музейко", организирани от "Рацио". То ще се проведе на 9 август от 19 часа с лектори Янина Методиева и Мирослав Иванов.

Янина Методиева завършва магистърска степен по Астрономия и астрофизика във Физическия факултет на СУ през 2013 г. През 2018 г. защитава докторантура в Queen’s University, Белфаст и Обсерваторията в Арма, Северна Ирландия. Научните ѝ интереси са в областта на изследванията на хладни звезди и техните планетни системи в различни части на електромагнитния спектър, предимно в радио и ултравиолетови вълни. В момента работи и преподава в Института по астрофизика към Виенския университет и от години активно се занимава с популяризация на науката.

Мирослав Иванов завършва молекулярна биология и биохимия в Софийския университет. Защитава докторантура в Института по молекулярна патология във Виена, Австрия. Прави постдокторантура в Институт "Франсис Крик", Лондон, а в момента работи по втора – в "АстраЗенека", Кеймбридж, Великобритания. Работи в областта на повреди в ДНК, геномна стабилност и невроонкология.

Снимки: Rawpixel, "Рацио"

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Shana Tova!

Един от най-древните народи на света – еврейският, тази нощ (25 срещу 26 септември) посрещна своята 5783 год. Наричат този ден Роша Шана (Глава на годината) и се поздравяват с Шана Това! Шана Това У’метука! Шана Това Тикатеву В’таихатем – Добра година! Добра и сладка година! Да бъдете записани в книгата на живота! – това са поздравите, които..

публикувано на 26.09.22 в 17:45
Владислава Клечкова

Еврика! Успешни българи: Владислава Клечкова

"Най-важното един млад човек да успява е да не спира да се бори, да се учи, да намери своето вдъхновение, да се развива! Когато човек не спира да се бори, много врати се отварят пред него!“ Като че ли в тези две изречения току-що дипломиралата се доскорошна студентка в УАСГ Владислава Клечкова – вече инженер, изразява цялата себе си.  Със своята..

публикувано на 26.09.22 в 17:05
Лабораторията в Созопол на ИБЕИ

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване: "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". То цели да покаже: • в каква степен възстановяването на крайбрежни екосистеми у нас може да осигури адаптиране към ниски въглеродни емисии и да намали..

публикувано на 26.09.22 в 10:15

За да бъдем независими от предразсъдъците, трябва да познаваме другия

"Зависимите и независимите Ние" беше темата на разговора в последното издание на предаването "Познати и непознати". Гост в студиото беше доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. "Много е трудно да бъдем независими от предразсъдъците си. Те често се свързват със социални стереотипи, налагани от медиите, от..

публикувано на 24.09.22 в 09:05

Шаман бие с билки за пречистване в Еквадор

Еквадор е единствената държава в света, кръстена на географски обект – името ѝ означава Република на Екватора. И наистина той я разсича надлежно. Макар да е една от най-малките страни в Южна Америка (колкото две и половина Българии), тя е привлекателна за пътешествениците със своите тропически джунгли, 27 вулкана и колониални градове, вписани в..

публикувано на 23.09.22 в 08:36