Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Снимка: Rawpixel

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза. През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието. Тийнейджърите се нуждаят минимум от 7-8 часа сън. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява.

"Нощният сън е незаменим, тогава настъпват специфичните промени в мозъка, натрупват се хормоните, които следва да бъдат натрупани по време на сън, които са абсолютно незаменими. Нуждата от сън е физиологично важна за нашия мозък и неговото правилно функциониране“, споделя д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по проблемите на съня в "За здравето“. 

В днешното общество се наблюдава една постоянно увеличаваща се тенденция за намаляването на съня и влошаването на качеството му. Добрият сън е в основата на всичко, емоционално здраве, физическо здраве, професионален успех и бистър ум.

"Когато имаме нарушения на дневния си живот от недоспиване, това вече е диагноза. Всяко едно изследване на съня е неврологична методология. Има стандартизирани скали за измерване на сънното нарушение и доколко то тежи на дневния живот", допълва д-р Нейков. 

Пост Covid-19 синдромът има директно вреда върху нервната система. Около една пета от усложненията от коронавирус са свързани с периферна или централна нервна система. Системно нарушенията на съня са налице поради допълнителните чисто телесни изживявания, поради самия задух, поради мускулните болки, които причинява.

Едно от най-важните неща, които се препоръчват, е човек да си ляга и става по едно и също време. Това е един от първите принципи на хигиената на съня. Необходимо е физическо и умствено натоварване, както и разнообразно хранене.

Съвременните технологии  увреждат съня. Монитори с течни кристали ни гледат навсякъде, синята светлина, която излъчват, ни събужда, води до нарушение на съня. Всеки е с телефон, с таблет, с дисплей на колата си.

"Безсънието започва да тежи много бързо психологически. Особено ако сме в състояние, което го е предизвикало. Казва се, че миналият век е бил депресията, сега сме във века на тревожността. Когато си тревожен и реактивен, не ти трябва още едно нещо, на което да обръщаш внимание, което допълнително да те напряга“, казва д-р Нейков. 

Чуйте повече за ползите и спецификите на пълноценния сън от интервюто на д-р Нейко Нейков в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50
Адв. Емил Георгиев

Гешев е спокоен на видеозаписа. Очаквам ВСС да иска предсрочно освобождаване с този мотив

След близо 14 часа Пленумът на ВСС (Висш съдебен съвет) сложи пауза на заседанието си вчера, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. През вчерашния ден Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за..

обновено на 09.06.23 в 09:38
Христо Анастасов

Христо Анастасов: До какво води отказът да се прочете историята?

Историята се повтаря, казва политологът Христо Анастасов в ефира на "Нашият ден". Той споделя мнението, че най-страшният отказ е да се прочете историята. Христо Анастасов подчертава, че отказът да се прочете историята зависи от обикновените граждани и техните лидери. Той изразява загрижеността си за съвременните българи, които се..

обновено на 09.06.23 в 08:12
Фондът на фондовете и СУ

Финтех платформа за "ореn banking“ е големият победител в конкурса "Най-добър младежки стартъп в България”

На 7 юни 2023 г. Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ "Климент Охридски”, обявиха победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България” . Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си в областта на медицината, рециклирането и..

публикувано на 08.06.23 в 16:55