Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За музеите – поглед "отвътре"

Д-р Кирил Алексиев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

"…Искам да благодаря, че давате трибуна именно на това – да говорим за проблемите, не само за хубавите неща – не да се похвалим, а да очертаем проблемите, които всъщност спъват развитието на българското музейно дело… Интересен факт за слушателите е, че "Европейски паралели – за музея, за галерията" е първото предаване, което обърна въобще внимание за проблемите в българската музейна колегия – още преди да започнат да се тиражират в другите големи медии тези проблеми, за които говорим. И всъщност вие сте положили основата на една дълга традиция да се разговаря въобще за българските музеи, което заемат много важно място в културния живот на България…" С тези думи, д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в град Благоевград, започна своето изложение за състоянието на музейните институции у нас. Отново поканихме д-р Алексиев да гостува в предаването, но този път за да изрази своето експертно мнение за все още нерешените проблеми, които пречат на развитието на музеите.

Борис ХаджийскиНепопулярни са темите за състоянието на фондохранилищата и сградния фонд, недобрата комуникация с отговорните институции и много други. Своята позиция по темите в предаването сподели и Борис Хаджийски, директор на Регионалния исторически музей в град Пазарджик и председател на Националното сдружение "Български музеи". С голямо задоволство той сподели, че след натрупания опит от "общуването" с отговорните институции през отминалите месеци, може да се определи като успешна работата на Сдружението, както и на цялата музейна колегия, за да се постигне едно положително отношение към ролята и мисията на музеите в България. Оптимистично прозвучаха и неговите думи: "…И ние сме сигурни, че хората, които ръководят тези институции, от които зависят финансовите средства за българските музеи и настоящето и бъдещето на българските музеи, ще разберат най-накрая, че опазването и представянето на българското културно-историческо наследство е много важна мисия на българската държава като цяло, не само на българските музеи и това е защита на българската идентичност..!"


Снимки: Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майсторството да предложиш на зрителя да погледне света през твоите очи

Майсторството да създадеш внушение, което прехвърля мост между изображението и въображението.  Майсторството да предложиш на зрителя да погледне света през твоите очи – това е темата на "ФотоФабрика – факт и фикция". В предаването става дума за вековните дървета на България, през интерактивния фотографски проект на режисьора Симеон..

публикувано на 03.10.22 в 08:35

Гениалното дете на неоекспресионизма Жан-Мишел Баския в "Албертина"

Жан Мишел Баския е роден 1960 г. в Ню Йорк. Баща му е от Хаити, а майка му е от пороторикански произход. Той се научава да чете и пише на 4 годишна възраст и е владеел освен английски, още френски и креолски. 1968 година майката получава психическо растройство, родителите се развеждат и Баския остава заедно със сестра си при бащата. На 17 години..

публикувано на 01.10.22 в 09:15

Театър Плюс – нова платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов"

Във фокуса на поредицата "Моментна снимка" е новата платформа на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов", наречена "Театър+ Театър. Текст. Контекст". В екипа са режисьорите Василена Радева, Катя Петрова, Крис Шарков, Стилиян Петров и драматургът Майя Праматарова. "Театър Плюс" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

"Златният делфин" отново вдига завеса след петгодишна пауза

Традиционният Международен куклен фестивал "Златният делфин" ще се състои във Варна от 1 до 7 октомври. Това е най-старият фестивал за куклено изкуство в България. Създаден през 1972 година, той се провежда на всеки три години в началото на месец октомври в морската ни столица и тази година е неговото 18-о издание. Така фестивалът възстановява дейността..

публикувано на 30.09.22 в 16:45
Изложбата „Огледала“

Кога фотографията от хоби се превръща в начин на живот

Eмануил Трейман е израснал в семейство, занимаващо се с фотография . Той е основата на най-големите събития и инициативи, свързани с фотографията в България. През 2011 г. поема организацията на Фотоваканция и оттам тръгва да се специализира в организирането на фотографски събития. През 2017 г. се отдава на  каузата да се изгради голяма, солидарна..

публикувано на 30.09.22 в 15:20