Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ян Лишецки изследва нощта в последния си албум

Снимка: janlisiecki.com

Албумът "Нощна музика" се явява продължение на тематиката в дискографията на канадския пианист от полски произход, след като наскоро Лишецки записа и всички ноктюрни от Шопен. Издаден от Deutsche Grammmophon, това е архивен запис от концерт, състоял се във Вюрцбург през 2018 година. Екипът на "Музик мания"ще ви представи компактдиска на Ян Лишецки тази сряда (10 август) от 14 часа.

Ето какво споделя пианистът за концепцията на тази програма: "Неизбежно всеки от нас преживява нощта във всекидневния си живот. Но има толкова много различни страни на нощта; не означава задължително едно и също нещо – смятам, че това беше най-важният аспект на рецитала. Като музикант винаги има определени произведения, които искам да представя на публиката. Но как ще ги подредя, за да ангажират слушателите, е големият въпрос. В някакъв смисъл човек представя едно "завършено изкуство", защото не е важно само как ще изпълня произведенията, но и как отделните композиции се допълват. Създаването на рецитални програми е винаги интересна част от турнетата и аз прекарвам много време в мисъл как най-добре да ги подредя".

По време на предаването ще имате шанс да чуете интерпретацията на младия, но вече доста търсен пианист, на "Нощни пиеси" от Роберт Шуман, 12 Вариации в До мажор от Моцарт и "Гаспар на нощта" от Морис Равел.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Eторе Бастианини в Трубадур на Верди

На днешния ден, 24 септември преди 100 години е роден   един от великите оперни артисти на ХХ век. Специалисти твърдят, че в средата на миналото столетие сред баритоните Бастианини се извисява над всички. С изумително красив глас, тембрист, звънлив във височините и с кадифен оттенък в низините. Глас-чудо! Звездната му кариера продължава за жалост..

публикувано на 24.09.22 в 12:05

Мартина Митева и светът на перкусиите

Младост и енергия в съчетание с много вдъхновение и талант – това усещане изпитва човек при срещата си с перкусионистката Мартина Митева, водач на групата на ударните инструменти в Софийската филхармония. Родена през 1991 г. в Пловдив, в началото на своето обучение тя започва да свири на пиано, след което завършва музикалното училище в родния си..

публикувано на 23.09.22 в 08:02

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от..

публикувано на 21.09.22 в 09:11

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване" (видео)

На 2 юни в Първо студио на БНР тази година се проведе Галаконцерт и награждаване на фолклорната класация "Надпяване". Специални гости на 11-ото издание на фолклорната класация "Надпяване" бяха певицата Цветина Маринова, кавалджията Георги Добрев, оркестър "Шопчета – бобчета" и вокална формация "Гласове на традицията". На сцената заедно с..

публикувано на 20.09.22 в 16:20

Анатоли Кръстев и виолончелото – приказка без край

Един от най-обичаните и уважавани български музиканти (не само от приятели, колеги и студенти, но и от меломаните и критиката) в началото на месец септември навърши 75 години. Присъствието му на българската и световната сцена отдавна се е превърнало в еталон за високо изпълнителско майсторство, тънък усет към художественото изграждане, познаване и..

публикувано на 20.09.22 в 08:20