Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Снимка: operationkino.net

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център.

Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор на НФЦ Петър Тодоров. В него като причина за възникналия конфликт се посочва участието на един от членовете на селекционната комисия в снимачния екип на филма. Става дума за Иван Чертов, който е асистент-оператор на "Бягство". Името му не се споменава в писмото, но "това поставя под въпрос коректността на процедурата", смятат създателите на филмовата продукция. Според тях са налице предпоставки за поредни спорове в гилдията, което им дава основание да не участват "в състезание, чийто победител е предварително известен".

В "Какво се случва" Виктор Божинов обясни, че конфликтът на интереси само измества фокуса от истинския проблем – "в ситуация, в която има естетически групи, не бива комисията да преобладава от едно естетическо лоби", защото това означава, че "всички филми, които имат по-различно разбиране за това как се прави кино и кое е стойностно в киното, са автоматично отсвирени". Това от своя страна се дължи на факта, че Националният съвет за кино не е конституиран докрай, тъй като процедурата е в съда. А е там, защото две от професионалните сдружения в киносредите имат претенции за начина, по който се избират организациите, част от т.нар. "широка представителност на Съвета". В Закона за филмовата индустрия ясно е регламентирано, че процедурата за избора на филмите, включени в конкурса и определянето на българската номинация, е вменена именно на Съвета за кино. Той е консултативен орган не на Националния филмов център, а на Министерството на културата.

Миналата година отново НФЦ избра селекционната комисия и предложи филмите в конкурса, но след съгласуване с министъра на културата и делегиране на правата за това лично от него. Тогава изборът на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм също създаде скандал.

След като "Страх" на Ивайло Христов беше предпочетен пред филма "Жените наистина плачат", в който участва Мария Бакалова – председателят на комисията тази година, тогавашният член на журито Теодор Ушев, обяви, че българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

Според Виктор Божинов киносредите у нас не са успели да си вземат нужната поука след този случай. Сега дори се откриват неточности и по отношение на показа на филмите, които участват в надпреварата за номинацията.

Кремена Димитрова от Националния филмов център обаче обясни, че всички девет заглавия, избрани за участие в конкурса, са селектирани от изпълнителната агенция след подадени заявления, а целта на НФЦ не е да създаде напрежение в гилдията, а да даде възможност на добрите български филми да достигнат до дългия списък за наградата на Американската филмова академия и да няма нулева година и в това направление.

В крайна сметка Националният филмов център наложи промяна в състава на комисията за излъчване на българския претендент за "Оскар" – на мястото на Иван Чертов вече е операторът Алексансър Станишев. Въпреки това "Бягство" няма да участва в конкурса.

Защо филмът направи решителен обратен завой по пътя към най-престижната награда за чуждоезичен филм в света на киното и какво предстои оттук нататък – чуйте в звуковия файл.

Снимка – operationkino.net
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 19-25 септември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 25 септември. На фотографска изложба, озаглавена РЕАЛНО/ПРИВИДНОРЕАЛНО кани сценографът, илюстратор и дори кинодокументалист Юлиян Табаков, от 28 септември. Как зрителят „дописва..

публикувано на 27.09.22 в 17:50

Премиера на "Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението "Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която, заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски..

обновено на 27.09.22 в 17:12

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15