Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Красотите на Дзянси" пристигат от Китай на Моста на влюбените

Провинция Дзянси се намира в югоизточната част на Китай, на южния бряг на средното течение на най-голямата река в Китай – Яндзъ. Обхваща площ от 166 900 кв. км и има население от над 45 милиона души. Състои се от 11 префектури и 100 окръга (градове и други административно-териториални единици).


Името си получава по време на управлението на император Сюендзун от династията Тан, който през 733 г. създава Западния път покрай Южното поречие т.нар. "Дзяннан Сидао", оттам и името "Дзян-си".

За обозначаване на провинцията се използва и йероглифа "Ган", защото най-голямата река, която тече през провинция Дзянси, е река Гандзян.


Фотозложба, представяща красотите на провинция Дзянси, ще бъде показана на Моста на влюбените от 22 август до 6 септември.


Ани Пешева е живяла седем години в Китай. Получила е най-доброто от образованието и на Изтока, и на Запада – завършила е китайска философия в завършила е китайска философия в Пекинския университет и Международни отношения в Станфорд. Задълбочено се занимава с метафизика, даоски учения, чигун и традиционна китайска медицина. По тази причина от китайското посолство у нас казаха, че тя е най-подходящият човек, който да разкаже за целебните традиции в Дзянси. Оказаха се прави!


Тя е автор на книгите "Пътуване из магичния Китай", "Китайска астрология", "Класическа китайска акупресура" и "Българо-китайски разговорник", с който да се въоръжите ако тръгнете към азиатската страна.


Снимките и видеото са предоставени на БНР от Посолството на Китайската демократична република у нас.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов. "Драматургът на Пловдивския театър Сашо..

публикувано на 05.10.22 в 15:03

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето,..

публикувано на 05.10.22 в 14:26

Честно за българското кино: отзвук от 40-ата "Златна роза"

"Златна роза" си взе своето във Варна, но филмите, които бяха показани в рамките на 40-ия фестивал на българския игрален филм, тепърва ще живеят в зрителите. Поне така би трябвало да бъде. Те трябва да се гледат, при това на широк екран, и за тях трябва да се говори. За тях и за българското кино въобще. Затова и "Какво се случва" се върна към фестивала..

публикувано на 05.10.22 в 09:21
Катрин Томова

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова  е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г...

публикувано на 05.10.22 в 08:20
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05