Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

Снимка: albertina.at

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма, които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като същевременно дешифрира съдържанието на неговите артистични идеи.


Със своите символично заредени, сложни произведения Жан-Мишел Баския променя света на изкуството през 80-те години на XX век, като комбинира различни артистични жанрове и стилове. Три десетилетия след преждевременната му смърт работите на художника остават актуални и носят политически послания, атакуващи расизма, социалната несправедливост и потребителския капитализъм.

Роден през 1960 г. в Бруклин, баща му е от Хаити, а майка му – от Пуерто Рико. Говори английски, френски, испански и хаитянски и това е причината изкуството му да е като поезия, а платната му да са изпълнени с най-различни думи и изрази на различни езици. 

Жан-Мишел Баския рисува върху каквото намери – стари прозорци, мивки, врати, като ги минава с матова база и рисува. Сравняват го с Пикасо, защото отказва да твори по обичайния начин, а избира да изобразява живота такъв, какъвто е. 

Картините му са цветни, хаотични, ярки. Създават усещане за трескавост, търсене, но в същото време – за откритост и непосредственост. В тях може да се открие търсене на идентичността с множество препратки към културното наследство на художника. Съдържат множество графични паралели към творчеството на големите майстори, с които той е добре запознат, в съчетание с популярната култура. В тях се преплитат авангардната естетика на бийт-бопа, пънка, анимации, рекламни изображения, поезия. 

Само за няколко години Жан-Мишел Баския се превръща от рисуващ графити по стените на Манхатън, Ню Йорк, в едно от водещите лица на артистичния свят. 

Срещата с големия Анди Уорхол променя живота на младия творец. Двамата остават най-добри приятели, като дори живеят заедно. Стават и партньори в изкуството. Жан-Мишел добива популярност, като работи над картините си, облечен в костюми "Армани", след което се появява публично в омазаните с боя луксозни облекла.

Снимки: albertina.at
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов. "Драматургът на Пловдивския театър Сашо..

публикувано на 05.10.22 в 15:03

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето,..

публикувано на 05.10.22 в 14:26

Честно за българското кино: отзвук от 40-ата "Златна роза"

"Златна роза" си взе своето във Варна, но филмите, които бяха показани в рамките на 40-ия фестивал на българския игрален филм, тепърва ще живеят в зрителите. Поне така би трябвало да бъде. Те трябва да се гледат, при това на широк екран, и за тях трябва да се говори. За тях и за българското кино въобще. Затова и "Какво се случва" се върна към фестивала..

публикувано на 05.10.22 в 09:21
Катрин Томова

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова  е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г...

публикувано на 05.10.22 в 08:20
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05