Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неоекспресионизмът на Жан-Мишел Баския – символи и знаци

Снимка: albertina.at

"За символите и знаците" е първата цялостна музейна ретроспекция, която показва изключителното творчество на Жан-Мишел Баския във виенския музей "Албертина" от 9 септември 2022 г. до 8 януари 2023 г. Изложбата включва 50 произведения на "гениалното дете" на неоекспресионизма, които предоставят прозрения за уникалния визуален език на Баския, като същевременно дешифрира съдържанието на неговите артистични идеи.


Със своите символично заредени, сложни произведения Жан-Мишел Баския променя света на изкуството през 80-те години на XX век, като комбинира различни артистични жанрове и стилове. Три десетилетия след преждевременната му смърт работите на художника остават актуални и носят политически послания, атакуващи расизма, социалната несправедливост и потребителския капитализъм.

Роден през 1960 г. в Бруклин, баща му е от Хаити, а майка му – от Пуерто Рико. Говори английски, френски, испански и хаитянски и това е причината изкуството му да е като поезия, а платната му да са изпълнени с най-различни думи и изрази на различни езици. 

Жан-Мишел Баския рисува върху каквото намери – стари прозорци, мивки, врати, като ги минава с матова база и рисува. Сравняват го с Пикасо, защото отказва да твори по обичайния начин, а избира да изобразява живота такъв, какъвто е. 

Картините му са цветни, хаотични, ярки. Създават усещане за трескавост, търсене, но в същото време – за откритост и непосредственост. В тях може да се открие търсене на идентичността с множество препратки към културното наследство на художника. Съдържат множество графични паралели към творчеството на големите майстори, с които той е добре запознат, в съчетание с популярната култура. В тях се преплитат авангардната естетика на бийт-бопа, пънка, анимации, рекламни изображения, поезия. 

Само за няколко години Жан-Мишел Баския се превръща от рисуващ графити по стените на Манхатън, Ню Йорк, в едно от водещите лица на артистичния свят. 

Срещата с големия Анди Уорхол променя живота на младия творец. Двамата остават най-добри приятели, като дори живеят заедно. Стават и партньори в изкуството. Жан-Мишел добива популярност, като работи над картините си, облечен в костюми "Армани", след което се появява публично в омазаните с боя луксозни облекла.

Снимки: albertina.at
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09