Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 466

Прегръдките на Гришата

Емил Янев, Богдана Костуркова, Марта Вачкова, Кин Стоянов (от ляво надясно)
Снимка: Калина Станева

В епизод 466 "Трамвай по желание" прави дълбок поклон на артистичната легенда Григор Вачков по повод 90-годишнината от неговото рождение.

Когато през 70-те години Гришата се появеше по улиците, около него се образуваше спонтанна манифестация. Едни разпознаваха в него комика от Сатиричния театър, други – творческият съекипник на Йордан Радичков, а всички – Митко Бомбата от "На всеки километър".

Всъщност, както метафорично се изрази кинокритикът проф. Божидар Манов, Радичков и Вачков бяха странен и уникален хибрид – творчески, словесен, личностен. По тази причина великият писател кроеше драматургията си по мярката на Вачков, а изпълненията на великия актьор се свързваха – съзнателно и подсъзнателно – с Радичков.

"Искам да играя нечовешки роли!", заявява Гришата на своите първи преподаватели във ВИТИЗ. Оказва се, че поема човешки роли, но ги играе по нечовешки начин.

Сам целунат от съдбата, Григор Вачков обичаше щедро да раздава прегръдки – на приятели, на колеги, на случайни непознати. На театъра. На киноизкуството. И най-много на дъщеря си.

За прегръдките на Гришата разказват Мартина Вачкова, Богдана Костуркова, Владимир Пенев, Радослав Спасов и Кин Стоянов.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05
Хари Драганов

Оперният певец Хари Драганов: Избрах да се върна в България

За първи път от повече от 30 години оперният певец, прославил България из цяла Европа – Хари Драганов, посреща рождения си ден в родината. Защото избира да се върне в България. Оперният бас-баритон Хари Драганов – 24 години солист на Женевската опера, с три специалности – концертиращ певец, оперен артист и режисьор постановчик, е гост на "Артефир":..

публикувано на 04.10.22 в 15:56
Лъчезар Ошавков

Лъчезар Ошавков – картини с история

Българската публика отново се среща с изкуството на художника Лъчезар Ошавков, който не прекъсва връзките си с България, въпреки че от 1968 година живее и работи в Париж.  Галерия "Средец" към Министерството на културата представя в известна степен ретроспективна изложба на художника, защото са включени и по-ранни негови творби, произведения,..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Най-новото представление на Куклен театър Шумен – "Фонтанът на желанията"

Кукленото представлението "Фонтанът на желанията", продукция на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен задава няколко важни въпроса, сред които – Нужно ли е да имаме златна паричка, за да сбъднем мечтите си, или е достатъчно силно да вярваме?  Това е историята на Тим. Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем хвърля..

публикувано на 04.10.22 в 08:55

Седмицата на скандинавското кино в Дома на киното

Седмицата на скандинавското кино се завръща след двегодишна пауза. От 3 до 7 октомври в Дома на киното фестивалът, наследник на "Северно сияние“, ще предложи вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата представя 11 филма в 5 поредни вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са..

публикувано на 03.10.22 в 17:07