Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На гости на Алберт Коен

10
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Обичаният актьор в Израел - Алберт Коен, ангажиран в театъра, киното и дублажа, наскоро отбеляза 90 годишнината си. Доайенът на Театър "Камери" в Тел Авив е роден на 9 юни 1932 г. в София, в хубав дом на столичната улица "Раковски" 80, срещу Операта.  Още на младини емигрира в Израел. Преди това е учил в Академията за музикално и драматично изкуство, бил е част от трупата на Народния театър, играл е на неговата сцена в пиесите "Беден живот" и "Сън в лятна нощ". 

Израелската публика познава и обича Алберт Коен –той е комедиен артист, певец и акордеонист.  Ветеран е в областта на дублажа. И досега участва  в  театрални постановки и филми, въпреки достолепната си възраст. 

Вестник "Маарив" това лято посвети челна страница на 90-годишнината му. В периода 1959-1963 година актьорът създава драматичен кръжок в затвора Тел Монд и поставя пиеси. 13 години е играл и в театър "Абима". От 1966 г. до днес е част от трупата на театър "Камери" в Тел Авив.

Благодарение на журналистката Весела Райчинова, която живее и работи в Израел, срещата с Алберт Коен стана възможна.

Този топъл и сърдечен човек ни покани  в дома си в израелския град Рамат Ган. 62 стъпала водят до просторния му апартамент в  жилищната кооперация, строена някога без асансьор. 90 годишният актьор твърди, че ги изкачва всеки ден и ето така поддържа завидна форма не само по стълбището, но и в театъра. 

Алберт Коен и Димитрина КюркчиеваС охота ни показва  семейните си снимки, албумите, запазили многото  му роли в театъра, българските и израелските си спомени за големите Николай Масалитинов, Боян Дановски, Ханох Левин, Ленард Бърнстейн и други известни личности, с които е работил.

Израелският доайен на камерния театър в Тел Авив е полиглот, но с особена любов общува  на звучен български език - безценната връзка с българските му корени. Алберт Коен носталгично е скътал в паметта си родната реч - също като битовите покривки и сервизите от троянска керамика, украсили израелския му дом.

Когато го попитах с какво ще запомни България, отговори ми: "С изкуство и домати".

Димитрина Кюркчиева гостува на актьора Алберт Коен в Израел и пренесе артистичната атмосфера на уютния му дом в предаването "Какво се случва" на програма "Христо Ботев".

Целия разговор с Алберт Коен можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Димитрина Кюркчиева

                     

По публикацията работиха: Наталия Маева, Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив. Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов. "Драматургът на Пловдивския театър Сашо..

публикувано на 05.10.22 в 15:03

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето,..

публикувано на 05.10.22 в 14:26

Честно за българското кино: отзвук от 40-ата "Златна роза"

"Златна роза" си взе своето във Варна, но филмите, които бяха показани в рамките на 40-ия фестивал на българския игрален филм, тепърва ще живеят в зрителите. Поне така би трябвало да бъде. Те трябва да се гледат, при това на широк екран, и за тях трябва да се говори. За тях и за българското кино въобще. Затова и "Какво се случва" се върна към фестивала..

публикувано на 05.10.22 в 09:21
Катрин Томова

Катрин Томова: Човек се учи през цялото време

Катрин Томова  е български художник, родена през 1967 г. в София. Художественото си образование и практика е добила през годините, в които е посещавала школата по живопис, организирана от вицепрезидента на Есенния салон в Париж Пиер Рамел по време да пребиваването си там между 1989 и 1991. Тя е един от българските посланици на културата за 2021 г...

публикувано на 05.10.22 в 08:20
Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след..

публикувано на 04.10.22 в 17:05