Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни вечери с музика от жени композитори

Снимка: Pixabay

Лятната концертна версия на предаването "Контемпо" е посветена на творчеството на жени композитори. Ще прозвучат произведения от Грейс Еванджелин Мейсън, Елизабет Огонек, Диана Со, Мирела Ивичевич, Александра Грика, Сара Немцов и Унсук Чин.

Грейс Еванджелин Мейсън е родена в Обединеното кралство, и е носител на множество награди.
Премиерата на "The imagined forest" се състои на 5 септември 2021 година в Роял Албърт хол в изпълнение на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул заедно с новоназначения главен диригент на състава Доминго Хиндоян. Разпознавайки гората като ефирна и неосезаема, Мейсън я представя като интимна и същевременно сюрреалистична. Творбата е вдъхновена от работата на Клара Селест Бьорш и е поръчана за отбелязване на годишнината на Роял Албърт Хол.
"The imagined forest" ще прозвучи в изпълнение на Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул с диригент Доминго Хиндоян.

Елизабет Огонек е американска композиторка, която живее и работи в Ню Йорк. Някои от най-големите и творби са "Като птици" и "Сън и безпаметност", камерен концерт за цигулка "In Silence", оркестрова творба "All These Lighted Things", творба за дванадесет изпълнителя "The Water Cantos". Работи с много оркестри – Лондонския симфоничен оркестър, Кралският филхармоничен оркестър, Чикагският граждански оркестър, Оркестърът на американските композитори и Фестивалният оркестър на Музикалната академия на Запада.

Cloudline, описана като "лирична буря", е създадена по време на пандемията и е колекция от половинчати мисли и несвързани фрази, смесени по необичаен начин. С това композиторката подчертава необичайното изживяване по това време. Друго вдъхновение и служат движещи се облаци в небето, произведения за облаците в различни жанрове в изкуството, както и художественото творчество на Джорджа О‘Кийф. Авторката споделя, че включва необичайни инструменти в оркестъра – комбинация от неакордирано пиано, арфа и маримба, която се появява в средата на произведението.
Ще чуете произведението Cloudine на Елизабет Огонек, в изпълнение на Националният оркестър на Уелс с диригент Райън Банкрофт.

Диана Со е родом от Сингапур, но работи в Париж. Печелила е множество международни награди. Сред проектите ѝ са първата ѝ опера "Трагични начини да убиеш жена", вдъхновена от едноименния роман на Никол Лоро; операта Carmen Cour d'assises, инструментални пиеси за ансамбъла на Шалфелд за сингапурския ансамбъл Еквилибриум, вокални и образователни пиеси.

"Tu est magique" е творба за женски младежки хор, а съставът е от хоровото училище на Радио Франция с диригент Софи Жанин. Това произведение е колекция от 7 кратки пиеси. Изпълненият текст може да звучи като комбинация от безсмислени срички, но всъщност сричките са думи от стихотворение, преведени на различни езици – от китайски до финландски, хърватски и други, и са подбрани заради техните звукови качества. Всяка част е своеобразна медитация/заклинание, базирано на фраза или ключова дума от стихотворението. Текстът говори за свобода и смелост да не се срамуваме от това, което сме.

Мирела Ивичевич е родена в Сплит, Хърватия и работи във Виена. От 2010 г. е ко-куратор и продуцент на Dani Nove Glazbe Split – фестивал за съвременна музика и свързани с нея форми на изкуство в Сплит, Хърватия. Съосновател и член на Black Page Orchestra, виенски ансамбъл за радикална и безкомпромисна музика от съвремието.

Творбата на Мирела Ивичевич Heart Core е написана за специалния инструментариум на ансамбъл LUX:NM. Английското заглавие "Heart Core" е причудлива игра с думата хардкор, което предполага трудно темпо в широко поле от асоциации. Мирела Ивичевич изследва динамиката на ансамбловото свирене и предоставя пространство за индивидуални инструменти, които да отговарят на различни ситуации. "Името на произведението – Heart Core, обозначава фокуса на моя интерес към процеса на композиране, а именно как и по какъв начин тези инструментите могат да се срещнат по средата, да се срещнат по средата на пътя."

Александра Грика е родена през 1977 г. във Варшава и е един от най-индивидуалните и уникални полски композитори. Нейната музика е силно повлияна от интереса ѝ към научните трудове на квантовата физика, литературата и научната фантастика. Творби на Грика са представяни в Полша, Германия, Холандия и Великобритания, Люксембург, САЩ, Франция, Италия, Украйна, на фестивали като Варшавска есен, Фестивал на премиерите в Катовице, Sacrum Profanum и Аудиоизкуство в Краков, Musica Polonica Nova във Вроцлав.

Emptyloop за струнен квартет, поръчка от Варшавската есен е пиеса за трудностите в речевото общуване между хората, които могат да бъдат резултат от: "Принуденото чувство да изразяваме мнение, независимо дали сме запознати с темата тема, както и ендогенни или придобити разстройства, като афазия и други."
Emptyloop за струнен квартет от Александра Грика ще прозвучи в изпълнение на квартет Жак.

Сара Немцов е родена в Германия и е носител на многобройни стипендии и награди, включително наградата за композиция Бузони на Берлинската академията на изкуствата, наградата за немски музикални автори на Германската асоциация за права на изпълнение и международната награда "Рикордилаб" за композиция. Нейният каталог включва повече от 100 произведения от почти всички жанрове.

"Тиккун" се отнася до еврейска дума. Немцов обяснява произхода на заглавието по следния начин: Tikkunolam означава "изцеление" или "поправяне на света" и се счита за важен етичен принцип в юдаизма като основна задача на човека: той трябва да допринесе за подобряване на състоянието на света. Немцов също събира различни звуци в музиката си и обяснява за внушителните първоначални мерки: "Струнните започват произведението само с движение на пръстите по грифа – малко, едва доловим шум, въображаем звук, като накрая се добавя лъкът". Изпълнението е на Ансамбъл Никел, Камерата Атамерак и ансамбъл "Вертиго".

Произведението "Subito con forza" от Унсук Чин е вдъхновено от "разговорните тетрадки" на Бетовен. Това са непопълнени тефтерчета, които Бетовен е носил със себе си в късните си години с развитието на глухотата си. Той ги е давал на приятелите и събеседниците си, те записвали тяхната част от разговорите си с него, и след това той отговарял на глас. При интервю с диригента на Шотландския Би Би Си оркестър, Дейвид Афкам, той споделя: "Това произведение е специално. Разполагаме с много цитати в произведението. Ярък пример е първият акорд – цитат от "Кориолан" – пълен с жизненост и пулс. Ще чуем и цитати от Петия клавирен концерт и Пета симфония, но всичко е в нейния композиторски език. Тя превежда тези мотиви по свой неповторим начин. Нотките, които композиторката е успяла да улови от Бетовен са пулсът, контрастът, енергията и стремежът за революция. Много е приятно да се изпълнява и е наистина едно ефектно и впечатляващо произведение."

Имате възможност да слушате всички произведения в рамките на предаването "Контемпо" в сряда на 24 август 2022 от 19.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45
Orchestre tout puissant Marcel Duchamp

Всемогъщият оркестър "Марсел Дюшан" в София

Афробийт , (пост)пънк , авангарден поп , инди-джаз … каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (или Всемогъщия оркестър "Марсел Дюшан"), ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две..

публикувано на 07.05.24 в 19:52
Проф. Пламен Джуров

Проф. Пламен Джуров – един диригент, една епоха

През последните близо 50 години името на проф. Пламен Джуров се утвърждава като емблема и запазена марка за висше художествено майсторство в извайването на музикалната тъкан чрез висока ерудиция, богата душевност, себеотдаденост на любимото изкуство – музиката, винаги търсещ нови пътища и неизследвани хоризонти, вдъхновен експериментатор и не на..

публикувано на 07.05.24 в 08:33