Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей - Димитровград – експозиция, събития, изложби…

Димитровград посрещна своя 75 годишен юбилей и 60 години от създаването на ХГ "Петко Чурчулиев"

10
Сградата на Исторически музей - Димитровград

На 2 септември Димитровград отпразнува своя 75 годишен юбилей – със специално лого и богата празнична програма, която предлага повече от седмица забавления на димитровградчани и гостите на града.

Първото, от поредицата празнични събития, беше изложението на ретро автомобили от социалистическия период – "Вартбург", "Москвич", "Жигули", "Волга" и други интересни модели от онова време. Голям интерес предизвика и временната експозиция "Духът на маслодайната роза" на Историческия музей на град Димитровград, представяща експонати, фотографии и документи, свързани с историята на производството на българското розово масло – гостуваща изложба от Регионалния исторически музей на гр. Казанлък.

Художествената галерия "Петко Чурчулиев" също зарадва посетителите с представянето на едни от най-известните творби на Владимир Димитров - Майстора, предоставени от Художествената галерия в гр. Кюстендил.

Емилия Стоева и Антоанета Станчева в студиото  на програма
По повод празника на Димитровград в предаването гостуваха Антоанета Станчева, директор на Историческия музей в гр. Димитровград, и Емилия Стоева, уредник в Художествената галерия "Петко Чурчулиев".

Историята на Димитровград е историята на мечтите, стремежите и надеждите, които потънаха някъде в мъглите на времето. Началото за основаването на съвременния Димитровград е поставено на 3-ти април 1947 г. , на заседание на Общинската управа на с. Раковски, когато е решено територията на няколко села – селото Раковски, съседното село Марийно и поселището при заводи и мини "Вулкан" – да бъде обявена за град под името Димитровград. А през пролетта на 1947 г. на държавно ниво е решено строителството да стане с участието на бригадири. И на 2-ри септември 1947 г. Министерският съвет издава Постановление № 3, с което официално се обявява създаването на град, под името Димитровград.


През 1957 г. в този град е създаден първият кинолюбителски клуб в България, а също и първият за страната любителски планетариум и астрономическа обсерватория – на 24 май 1962 г. Националните "Димитровградски дни на поезията", посветени на поета-символ на града Пеньо Пенев, се провеждат от 1970 г. на всеки две години, в началото на месец май.

Пред Дом-музей Пеньо Пенев
Сигурно все още малка част от историята на града е много популярна. Като сведенията, че съществуват писмени доказателства за това, че през тези земи през 1189 г. са преминали рицарите от ІІІ кръстоносен поход, предвождани от германския император Фридрих І Барбароса. Разказват се също и легенди за победните походи на цар Калоян, през 1202 г. в Тракия. Може би е важно да се знае, че в пещерата "Дядо Паньовата дупка" в местността Габера, са открити най-древните предмети на човешкия бит от времето на палеолита, за които се счита, че са от 40 хил. г. преди Новата ера.

Още подробности за историята и развитието на града са публикувани на официалната интернет страница на община Димитровград.


Снимки: Божидар Любенов, ИМ - Димитровград
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00