Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 19 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 56 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник
Гости ще бъдат Красимира Кодукова и Гергана Тодорова. Двете заедно сбъдват професионалната си мечта да разказват вълнуващи истории и да откриват непознати места. Основават собствена туристическа агенция с тясно специализиран профил – културен, винен и гастрономически туризъм. Лесно ли е да си едновременно отдадена майка, предприемач, пътешественик и мечтател. Възможни ли са мечтите ни когато живота изисква ежедневно усилие и отговорност за другите до теб?
Разговорът е част от поредицата започнала с новия сезон "Жените – първа линия или ариергард."
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е колоритно ромско етно от Източна Европа. Сред участниците – "Вояса", "Джипси ЧеЗе", "Парно Граст", "Интер Рома бенд" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Петьо Костадинов, Боряна Василева, Данислав Кехайов, Десислава Димчева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Трудната математическа задача" от Марсел Еме

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Маша и черните лебеди", по руска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Герой е Лилия Минева – актриса по образование, книжар по професия, която ще сподели с нас защо в живота няма място за отчаяние и лесно ли е да пренесеш отпечатъците на различни емоции върху хартия.
• Какво вълнува извън студиото днешните рожденици Джарвис Кокър – британският музикант, композитор, фронтмен на групата "Пълп" и сред идеолозите на брит-поп направлението, както и съосновател на първата виртуална банда "Горилаз", и сънародника му Лоурънс "Лол" Крийм, мултиинструменталист, режисьор и текстописец, чието име свързваме със златните години на арт-рока.
• На 20 септември сдружение "ПроБудник" започва широка информационна кампания за рисковете и опасностите, които крие дигиталното пространство днес.
Проектът "(Не) вярвай на очите си" включва разпространение на образователни материали и специален Пътеводител за личностно онлайн развитие, както и няколко концерта и събития, посветени на превенцията от злоупотреби и дезинформация онлайн.
За онлайн балоните и ехостаите, все по-доминиращите негативни тенденции, свързани с онлайн наблюдение и споделяне на лични данни, заливане с реклама и непоискана информация, пропаганда, дезинформация и заблуда, както и нежелан секстинг, фалшиви профили и кражба на самоличност ще говорим с певицата Ния Петрова, и Ваня Нотева от "ПроБудник"
• Разговорът: С Любомира Колчева – директор на фондация "ЕкоОбщност" говорим за конкурса "Дърво с корен 2022", който търси най-интересните и забележителни дървета на територията на България, техните истории и опазването им и тази година е посветен на климатичните промени.
• Подкаст: "Младите и политиката: дистанцирани или провокирани" - Защо младите остават трайно дистанцирани от политическия живот, лесно или трудно припознават лицата, които са близо до техните проблеми, какви са навиците им на медийно поведение, от къде се информират – Виолета Ашикова.
• Terra Култура – Непознатите будители:
За втора поредна година в очакване на Деня на народните будители – от 19 септември до 31 октомври се излъчва поредица, посветена на непознати факти и данни за българската будителска мисия и личности, свързани с нея.
Епизод 1:
- Откриване на бюст-паметник на композитора акад. Петко Стайнов в Борисовата градина, дело на проф. Валентин Старчев, Камен Старчев и арх. Иван Аврамов с разказ за будителската мисия на незрящия музикален гений на България от внука му Петко Стайнов.
- Жените и майки будителки в българската историческа и културологична трактовка – представя изследователката и писателка Катя Зографова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции: "Easy to Love" на италианската вокалистка Роберта Гамбарини.
• Нови записи на Питър Чинкоти, Емили Клари Барлоу, Джийн Бейлър и др

от 12.20 до 14.00 часа
Предизборен диспут
водещ: Таня Димова

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
"Музикални моменти" от Франц Шуберт / "Изкуството да казваме "не"

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Зависимости български
С доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология в БАН разговаряме за българския манталитет и зависимостите, които пречат да изградим мечтаното от всички ни общество.
• Живот за разказване: За живота, предизвикателствата и възможностите, които той предлага на сем. Юксел и Салих Яшарови от гр. Пещера, ни разказва Наталия Цекова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водеща: Венета Гаврилова
Писмото или изкушенията на парадокса
Документ – фикция, реалност – въображение
Писмата са сред най-ценните източници за историята. Частната кореспонденция между роднини, близки, съратници осветлява неизвестни или малко познати страни от личности и събития, удостоверява авторство, уточнява дати и места. Тъкмо тази презумпция за достоверност обаче превръща писмото и в отлично средство за мистификация и манипулация. Дори да няма подобни намерения, пишещият е изкушен от възможността да се представи в желана светлина. А ако има и съзнание за своята значимост, той пише не толкова и не само до своя адресат, а и до бъдещите си читатели. В години на цензура и преследване на инакомислието под формата на писма, уж написани от духове, подземни жители и пр. нереални същества, писатели дръзват да изкажат неудобни за властта истини. Пак зад маската на писмото прозира насмешката на свободолюбивия талант над посредствеността и полицейщината. Разказа продължават д-р Маргарита Серафимова, доц. Надежда Александрова, проф. Ангелина Вачева и проф. Николай Чернокожев.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Облеклото като начин на мислене – какво разкриват дрехите ни за човешката психика, състоянието на една нация и времето, в което живеем? Разговор с доц. Мариела Гемишева, моден дизайнер, артист в областта на пърформанса и преподавател в НХА, и кураторите на изложбата "Традиция и модерност – ревю изложба на градско облекло от края ХХ век" в град Брезник.
• Моята история, моята тема: "Ало, космос? България се обажда" – навлизаме в тазгодишното издание на световната конференция, която ни разхожда из космическия свят, с разказа на Виктория Танева, 17-годишна ученичка във Френската гимназия, доброволец в конференцията.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Мариета Славчева разказва за VI-VII Национален фолклорен събор "Ритъмът на България".
• Галина Гавраилова ни запознава с XII Международен фолклорен фестивал "Море от ритми".
• От Каталина Петрова научаваме за VIII Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен".
• Земя на таланти: среща с композитора и тамбурист Валери Димчев, с когото разговарят за новите му пиеси "Биляна" и "Старата латерна".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Никол Раданова
Концерт от Манчестър, състоял се на 25 ноември 2021 г. Свири Оркестър "Хале" от Манчестър с диригент Марк Елдър и солист Борис Гилтбург – пиано. В програмата: Йозеф Сук – "Фантастично скерцо", опус 25; Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 4 в сол минор, опус 40; Пол Дюка – симфонично скерцо "Чиракът на магьосника"; Леош Яначек – "Синфониета".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Наш гост ще е Владимир Василев - едно от водещите имена в българската съвременна фотография, който живее във Франция от 2001 г. С него ще разговаряме за проекта му T(h)races (географско и историческо понятие за траки) и "traces" (следи). В него той отправя един едновременно личен и документален поглед към България, със смел глас, с тънка ирония, с живи цветове и с надежда.

от 23.00 до 24.00 часа
Рецитал
водещ: Цветелина Начева
Концерт от Лондон, състоял се на 19 април 2021 г. Свирят Оливие Станкиевич (обой) и Алистър Бийтсън (пиано). В програмата: Роберт Шуман – Адажио и Алегро, опус 70; Й. С. Бах – Соната за обой в сол минор; В. А. Моцарт – Соната за цигулка и пиано № 32 в Си бемол мажор, К. 454 – трансрипция за обой на Оливие Станкиевич.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30