Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

Снимка: lucernefestival.ch

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от 3 творби – произведение от афроамериканка, рамкирано от две авангардни пиеси.

Започваме с творение на Лайза Лим, озаглавено "String Creatures". Музиката на Лайза Лим се фокусира върху съвместните и транскултурните практики. Идеите за красотата, екологичната връзка и ритуалната трансформация са постоянни проблеми в нейната композиционна работа. Лим получава поръчки от филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Баварското радио и Симфоничния оркестър на БиБиСи, от фестивали и многобройни ансамбли за нова музика. През 2005-2006 г. тя е резидентен композитор на Симфоничния оркестър на Сидни. Лим е професор по композиция в Консерваторията за музика в Сидни. През 2021 г. тя получава наградата "Happy New Ears", а през 2021/22 е стипендиант на Берлинския институт за съвременни изследвания. Нейни произведения са публикувани от издателство "Casa Ricordi Berlin".

Флорънс Беатрис Прайс е афроамериканска композиторка, пианистка, органистка и учителка по музика. Прайс получава образование в Музикалната консерватория на Нова Англия и работи в Чикаго от 1927 до смъртта си през 1953 година. Прайс е първата афроамериканка, призната за симфоничен композитор, и първата, чиято композиция е изпълнена от голям оркестър. Тя създава над 300 произведения: четири симфонии, четири концерта, хорови творби, художествени песни и музика за камерни и солови инструменти. През 2009 г. в изоставената ѝ лятна къща е открита значителна колекция от нейни партитури и документи. В рамките на предаването ще прозвучи нейният Клавирен квинтет в ла минор.


Произведението за ударни и струнен квартет на Тайшон Сорей – "Грейчън Монкър Трети" е посветено на едноименния джаз тромбонист, починал по-рано тази година. Тайшон Сорей има изключително разнообразен артистичен профил. В творбите му се пресичат различни жанрове: джазът и новата музика, импровизацията и композицията. Той е барабанист, пианист, тромбонист и диригент. Ръководи собствени състави, но и работи с артисти като Антъни Бракстън, Виджай Айер, Джордж Луис, Роско Мичъл и Джон Зорн. Сорей изучава джаз и изпълнителско майсторство в университета "Уилям Патерсън" в Ню Джърси, композиция в Уеслианския университет в град Мидълтаун, Кънектикът и в Колумбийския университет. През 2015 г. получава наградата за въздействащ композитор "Дорис Дюк", през 2017 е обявен за стипендиант на МакАртър, а през 2018 година – за стипендиант за артисти на САЩ. Участвал е във фестивалите „Other Minds“, "JazzDanmark" и фестивала на Сиатълския симфоничен оркестър. Получавал е поръчки от Филхармонията на Лос Анджелис, ансамблите "International Contemporary", "TAK", "PRISM", "JACK" и други. Тайшон Сорей преподава в Университета на Пенсилвания.

Очаквайте още една селекция от Люцерн през октомври, а първата компилация от фестивалните дни имате възможност да чуете в рамките на предаването "Контемпо" в сряда – 21 септември, от 19.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05