Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

Снимка: lucernefestival.ch

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от 3 творби – произведение от афроамериканка, рамкирано от две авангардни пиеси.

Започваме с творение на Лайза Лим, озаглавено "String Creatures". Музиката на Лайза Лим се фокусира върху съвместните и транскултурните практики. Идеите за красотата, екологичната връзка и ритуалната трансформация са постоянни проблеми в нейната композиционна работа. Лим получава поръчки от филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Баварското радио и Симфоничния оркестър на БиБиСи, от фестивали и многобройни ансамбли за нова музика. През 2005-2006 г. тя е резидентен композитор на Симфоничния оркестър на Сидни. Лим е професор по композиция в Консерваторията за музика в Сидни. През 2021 г. тя получава наградата "Happy New Ears", а през 2021/22 е стипендиант на Берлинския институт за съвременни изследвания. Нейни произведения са публикувани от издателство "Casa Ricordi Berlin".

Флорънс Беатрис Прайс е афроамериканска композиторка, пианистка, органистка и учителка по музика. Прайс получава образование в Музикалната консерватория на Нова Англия и работи в Чикаго от 1927 до смъртта си през 1953 година. Прайс е първата афроамериканка, призната за симфоничен композитор, и първата, чиято композиция е изпълнена от голям оркестър. Тя създава над 300 произведения: четири симфонии, четири концерта, хорови творби, художествени песни и музика за камерни и солови инструменти. През 2009 г. в изоставената ѝ лятна къща е открита значителна колекция от нейни партитури и документи. В рамките на предаването ще прозвучи нейният Клавирен квинтет в ла минор.


Произведението за ударни и струнен квартет на Тайшон Сорей – "Грейчън Монкър Трети" е посветено на едноименния джаз тромбонист, починал по-рано тази година. Тайшон Сорей има изключително разнообразен артистичен профил. В творбите му се пресичат различни жанрове: джазът и новата музика, импровизацията и композицията. Той е барабанист, пианист, тромбонист и диригент. Ръководи собствени състави, но и работи с артисти като Антъни Бракстън, Виджай Айер, Джордж Луис, Роско Мичъл и Джон Зорн. Сорей изучава джаз и изпълнителско майсторство в университета "Уилям Патерсън" в Ню Джърси, композиция в Уеслианския университет в град Мидълтаун, Кънектикът и в Колумбийския университет. През 2015 г. получава наградата за въздействащ композитор "Дорис Дюк", през 2017 е обявен за стипендиант на МакАртър, а през 2018 година – за стипендиант за артисти на САЩ. Участвал е във фестивалите „Other Minds“, "JazzDanmark" и фестивала на Сиатълския симфоничен оркестър. Получавал е поръчки от Филхармонията на Лос Анджелис, ансамблите "International Contemporary", "TAK", "PRISM", "JACK" и други. Тайшон Сорей преподава в Университета на Пенсилвания.

Очаквайте още една селекция от Люцерн през октомври, а първата компилация от фестивалните дни имате възможност да чуете в рамките на предаването "Контемпо" в сряда – 21 септември, от 19.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25