Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата книга на Анна Заркова

"Свободни в словото" – веществено доказателство, че има журналисти, които не се предават

Анна Заркова
Снимка: БГНЕС

Книгата на журналиста Анна Заркова "Свободни в словото" отразява 7 разследващи журналисти и техните истории. Ето какво споделя авторката за новата книга и за своя занаят в "Законът и Темида":

"Седнах да пиша тази книга от обич към моя занаят и с респект – към Асен Йорданов, Огнян Стефанов, Валя Ахчиева, Миролюба Бенатова, Генка Шекерова, Николай Стайков, Георги Тамбуев и много други журналисти. Седнах да пиша тази книга, като ми се искаше тя да се получи като едно веществено доказателство, че има журналисти, които не се предават

Какви хора са тези, които избрах – те са забележителни водещи, репортери, редактори. Обаче най-забележителното в тях е това, което не са. Те не са някакви наемници, послушни в телевизии, сайтове и радиа. Не са някакви глашатаи, душеприказчици и метреси на тоя и на оня властник. Те правят интервюта, разследвания, а не реклами на министри и премиери. Критикуват, а не ругаят.

Разследващата журналистика е труден занаят. Разказите на героите в книгата разкриват от първо лице механизмите, чрез които цензурата в медиите се освобождава от неудобните автори на репортерски разследвания. Освобождават се от тях, когато не успяват да ги опитомят. От първо лице се разказва и как те, въпреки всичко, успяват да продължат. Даже някои с риск за живота си – да снимат филм, да пишат, да показват корумпираната власт, завладяната държава и даже купените медии с кривите им огледала.

Трудна работа е разследващата журналистика не само у нас. Но моите герои са майстори на суровото, непокорното писане и снимане, което е солта в професията на журналиста, без което тя е безвкусна. Имам предвид онова дивото, различното писане, с което имаш дързостта да крещиш. И после неведнъж плащаш за тая дързост с години.

Не мога да определя броя на купените медии в България, но със сигурност мога да кажа, че на медийния пазар прекалено често много медии предлагат един вид черен пиар, пакетиран като разследвания на известни журналисти. Тези разследвания представляват преразкази с картинки на оперативни разработки на тайните служби – наши и чужди

Премиерата на книгата "Свободни в словото" е на 26 септември от 18.30 ч. в "Trick Taproom & Live Events"

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25