Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Shana Tova!

Един от най-древните народи на света – еврейският, тази нощ (25 срещу 26 септември) посрещна своята 5783 година. Наричат този ден Рош а-Шана (Глава на годината) и се поздравяват с Шана Това!

Шана Това У’метука! Шана Това Тикатеву В’таихатем – Добра година! Добра и сладка година! Да бъдете записани в книгата на живота! – това са поздравите, които днес звучат сред еврейската общност у нас и по света!

За символиката на празника, за обичаите и смисъла им разказахме в "Познати и непознати" с помощта на д-р Софи Данон и на Максим Делчев, председател на еврейската духовната общност у нас. С Шана Това! Започна разговорът в студиото, чуйте го:


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Петков

Еврика! Успешни българи: Огнян Петков

"В основите на физиката лежат задаването на въпроси и търсенето на отговори на база експерименти и неща, които са обозрими. Това е наука, която въпреки популярното мнение, че не е достъпна за всеки, е вградена в нас именно поради несъзнателния стремеж към експериментиране“, това пише в списание "Светът на физиката" един млад човек – Огнян Петков,..

публикувано на 28.11.22 в 17:10
Акад. Чавдар Славов

Мъже за пример

Заглавие на филм, сюжет от живота. Това бе отправната точка в разговора "За здравето" с акад. Чавдар Славов. Преди повече от 20 години  екип уролози "родиха " термина "мъжко здраве", който вече е твърде популярен. Но знаем ли какво включва той? Профилактика, редовни изследвания и преглед при специалист, "едно на ум" към хранителните добавки, залели..

публикувано на 28.11.22 в 11:34

Албена и Павел Благеви изминаха 779 км на Камино, след като изкачиха Килиманджаро

"Покана за пътуване" очевидно е отправна точка за екстремни пътувания и изпитания на духа. Албена и Павел Благеви ни гостуваха, след като на възраст над 60 години изкачиха Килиманджаро. И дойдоха отново, след като вървяха 779 километра по Пътя на Камино за малко повече от месец. Запитах ги това ново предизвикателство ли е, или е душевен подтик...

публикувано на 28.11.22 в 08:46

Китайци представиха проект за амбициозен космически телескоп от класа на Хъбъл

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от типа на "Хъбъл", Chandra X-Ray Observatory, Compton Gamma Ray Observatory и, разбира се, фаворита..

публикувано на 27.11.22 в 09:30

Магията на Родопите

Родопите се разстилат между реките Марица и Места, Тракийската низина на север и Беломорска Тракия на юг. Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчаните, които пеели непрекъснато. Фолклорната музика е само една от отликите, характерни за тази магична..

публикувано на 25.11.22 в 16:45