Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта със специално издание, посветено на театралния режисьор Леон Даниел – може би най-голямата фигура в българската режисура през втората половина на XX век. Ще предложим на слушателите няколко текста с размисли на Леон Даниел за театралното изкуство, изпълнени от младата актриса Силвия Болярска, ще чуем гласа на самия режисьор – записи от златния фонд на БНР, откъси от неговите емблематични спектакли "На приказки с Карел Чапек", "В очакване на Годо" от Бекет и "Чудо" от Иван Радоев. Свои спомени за Леон Даниел ще споделят режисьорът Маргарита Младенова и актьорите Ицко Финци и Иван Кондов.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Изпълнения на гръцката певица Нана Мускури със записи от 1962 г.
Ще звучи албумът ѝ Nana Mouskouri In New York - The Girl From Greece Sings, в който си сътрудничи с оркестраторите Ал Кон, Чарлз Албертин, Тори Зито и продуцент Куинси Джоунс.
Изпълнява популярни джаз стандарти и евъргрийни на прочути композитори, сред които Жилбер Беко, Артър Кент, Джеръм Кърн, Фредерик Лоу, Джордж Гершуин.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Красив многогласен фолклор от остров Корсика. С участието на мъжките хорове: "Канта у Популу Корсу", "Донисулана", "А Филета", "Барбара Фортуна".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Живко Василев, Милена Ставрева, Петър Миланов, Христина Белева, група "Булгара" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Небивалиците на Таз", по татарска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Медният глиган" от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: "Бъди добър! Прави добро!" на финала на кампанията за осигуряване на пълни ученически раници на деца и младежи в условията на трайна бедност в населени места от Северозапада.
• "Дневен ред за София 2030" събира експерти в сферата на устойчивото развитие – за добрите практики и спешните действия за устойчива икономически, социално и екологично българска столица – коментират проф. Петранка Филева от Дружеството за ООН в България и Невена Германова – социолог в ОП "Софияплан".
• Разговорът: Посланици на българската култура: Людмил Ангелов
• Времето на редактора: С фламенко ритъм и изтънчена красота, тесни улички и пищни храмове, ситен пясък и океански бриз. Пренасяме се на горещите андалусийски ширини в най-стария испански град – Кадис.
• Ден преди световния ден на сърцето – какви са акцентите в годишната конференция на кардиолозите?
Кои са рисковите фактори и предпоставки за сърдечно-съдов риск – интервю с доц. Красимира Христова, кардиолог.
Инициативите за Световния ден на сърцето – 29 септември

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• По-малко от месец преди юбилейния си концерт в Зала 1 на НДК експериментаторът на българската алтернативна рок сцена Стенли изненада с премиерата на трети сингъл от предстоящия си албум "Електро" – песента "Любовен експрес";
• Между два юбилея – личен и на "Щурците" – Валди Тотев представя новия си солов албум "Натрупано мълчание";
• Савина и DiMO(BG) с музикално заклинание смесват древни култури в "ПЕПЕРУГА";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Премиерните заглавия на новия театрален сезон. Разговор с драматурга Майя Праматарова в поредицата "Моментна снимка".
• Премиера на документалния спектакъл "Забелязано в Благоевград" в Драматичен театър "Никола Вапцаров". Разговор с режисьора Неда Соколовска.
• 40-то издание на фестивала за българско игрално кино "Златна роза" във Варна: филмът "Мрак" – сръбското предложение за чуждоезичен "Оскар". Среща с режисьора и сценарист на филма Душан Милич и продуцента от българска страна – Стефан Китанов.
• Есенен културен сезон в белгийския град Антверпен. Варненската галерия "Ларго" гостува с две изложби  на екслибрис и графика. Белгийската галеристка Крис Верхейен и Нели Вълчева представят гостуващите експозиции.
• В очакване на Световния ден на музиката и предстоящия концерт на акапелната група Spectrum Vocal Band в рамките на камерния фестивал "Мотив" в София. Гостуват изпълнителите Константин Бейков (бас) и Янко Янков (баритон).
• Цветозар Цаков с покана за Балканска литературно-музикална вечер в Ловеч с премиера на стихосбирката на младия босненски поет Драшко Сикимич и концерта на сръбската джаз-рок група Jayus Jazz.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Избрано от архива на предаването
Историята на писмото, описана в музика
Звучат прочути сцени от опери на: Чайковски – "Евгений Онегин", Верди – "Макбет", инструментални пиеси от Яначек - Струнен квартет № 2 "Интимни писма", от Моцарт – "Рогът на пощальона", песните "Пощенският гълъб" на Шуберт, "Когато Луиза изгори писмата на неверния любим" на Моцарт, "Песни от лабиринта" на Дауланд със Стинг и Един Карамазов, популярни песни, изпълнени от Крис де Бърг – "Запечатано с целувка", от Селин Дион – "Писмо от Жорж Санд до Алфред дьо Мюсе", "Напиши ми писмо" от група "Брайт", "Напиши ми писмо от рая" от "Модърн Токинг", както и любовните музикални обяснения на Бетовен – "На Елиза" и Моцарт – концертна ария "За да не те забравя".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Еврейските строители на съвременна България
България е млада държава, въпреки 1300-годишната си история. И тази млада държава е трябвало да бъде издигната, както се казва, на голо поле. В процеса на това издигане вземат активно участие и нашите еврейски сънародници, особено в областта на промишлеността, правото, леката индустрия…
16-ят брой на списанието за еврейска история, изкуство и култура "La Estreya" е посветено тъкмо на тези хора, които с дейността си са превърнали България от изостанала в сравнително добре развиваща се средна по вътрешен продукт европейска държава. Имената Искович и Леви, Асеов и Арав, Фаденхехт и Меворах, Бераха и Бенатов, Бакиш и Клейтман са се записали с неизтриваеми букви в българската история, немислима без тях. В същото време за тях знаем малко, много малко. В това издание на "Премълчаната история" поправяме тази несправедливост заедно с Михайлина Павлова, главен редактор на сп. "La Estreya", Максим Бенвенисти, председател на Института за съхранение на паметта на българските евреи към Консисторията на ОЕБ "Шалом", д-р Зорница Велинова, историк, преподавател в СУ и Немската гимназия в София, носител на званието "Най-добър учител по история", и д-р Ивайло Начев, главен асистент в Института по балканистика на БАН, преподавател в СУ.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Петра Талева
Тайнствените обиталища – 4 част: Мировяне – античният чифлик
По време на Римската империя, Сердика е бил важно пресечно място на европейски транспортни пътища. Тук е ставал изключителен обмен на култури: върволица от народности, племена, нрави, обичаи. Римската селска вила край Мировяне е датирана около III сл. Хр. и е част от пояс римски жилища около укрепената Сердика, които доставяли храна на аристокрацията в града. Събеседници в предаването са археолозите Иво Чолаков и Владимир Славчев.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Да се откриеш в музея
Какво да правим, ако не сме представени в музея? Къде да изложим наследството си, да споделим опита на общността си, да бъдем видени? Имаме ли нужда от музеи на различните общности и как изглежда животът ни като експонат?
WESEUM на Fine Acts (fineacts.co) е серия от временни музейни експозиции, курирани от различни непредставени общности. Целта е невидимите хора да станат видими и разбрираеми а стереотипите към групи, които са заклеймявани или отхвърляни, да бъдат преодолени. В колекцията на WESEUM ви въведждат авторите на платформата и участници в третата поредна изложба.
• Моята история, моята тема: кетърингът като акционизъм, или как художникът Вълко Чобанов нахрани публиката си с няколко десетки кутии с пица.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Предаването ви представя полски балканбенд "Саракина". Фронтмен е мултиинструменталистът Яцек Греков, потомък на български бежанец от Беломорска Тракия, а в някои от записите участва нашият виртуозен гъдулар Пейо Пеев (от ОНМ на БНР). В програмата – свежи, колоритни интерпретации на български и балкански фолклор, авторска музика, както и интересни аранжименти и дори творческо съавторство (във фолклорен дух) на клавирни пиеси от Фредерик Шопен.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Концертна версия
Запис от БиБиСи Промс от 1 август 2022 година: "От 8-битова до вечността" – концерт с музика от видео игри. Ще прозвучат творби на композиторите Матю Роджърс, Коджи Кондо, Сий Хейнс, Нобуо Уемацу, Коу Отани, Йоко Шимомура, Остин Уинтъри, Хилдур Гуднадотир, Джесика Къри, както и на игрите Loading Chronos, Легенда за Зелда, Покемон, Еко и тайната на Мана, Final Fantasy VIII, Shadow of the Colossus, Kingdom Hearts, Journey, Battlefield 2042 и Dear Esther.
Звучи и световна премиера – Nexus от Хана Кендъл.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Коментари и анализи от протестите срещу мобилизацията в Русия и масовите бунтове и протести срещу властта в Иран – интервюта с Александър Стоцки, руски опозиционер и бежанец, организатор на протеста пред Руския културно-информационен център в събота, 24 септември, и Емир Первер, кюрдски политически бежанец от Иран. Коментар на политическия анализатор Руслан Трад.
• Културната и политико-социалната атмосфера в африканската държава Мозамбик, както и коментар относно политическата ситуация в Италия – разказ от социалната работничка и българска емигрантка в Италия Кристина Димитрова, която през юли посети Мозамбик.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Честит юбилей на проф. Златина Делирадева – главен художествен ръководител на хор "Детска китка", Пловдив.
• 45 години от създаването на детски хор "Орфей" при Младежки център – Хасково. Покана за Празничния концерт на 1 октомври от диригента на състава Елена Цветкова.
• Гост: композиторът проф. д.н. Филип Павлов.
• Спомен за диригента проф. Христо Арищиров, напуснал земния свят на 15 септември 2002 година.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 5 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

обновено на 04.07.24 в 16:56

Четвъртък, 4 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Среща с един прекрасен млад фламенко-джаз тромпетист, Давид Пастор. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 03.07.24 в 08:05

Сряда, 3 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Завършваме "цирковата" серия в джаза с "цирковия" албум на китариста Нюен Ли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 02.07.24 в 16:58

Вторник, 2 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Продължава представянето от различни концерти на един от първите ни "кръстници", френският пианист и композитор Мишел..

публикувано на 01.07.24 в 08:25

Понеделник, 1 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Николай Искренов – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Началото е бразилско. Още през 2021, когато излиза албумът на композитора и певец Арналдо Антунес с доста по-младия пианист Витор Араужу, очакванията от бъдещия им аудио-визуален спектакъл бяха..

публикувано на 30.06.24 в 08:15