Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Коментар на Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз

Снимка: Радио Пловдив

Протест в цялата страна на собственици на аптеки поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма надценка – това поясни председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

В София се очаква за два часа работа да спрат по-малките обекти, но всички подкрепят протеста. 

В Ямбол днес от 14 ч. до 16 ч. ще затворят всички аптеки в града, информира кореспондентът Даниела Костова.

Константин Попов от регионалната фармацевтична колегия заявява: "Ние ще бъдем ощетени, защото цялата терапия, съсредоточена в една голяма рецепта, ще остане 5 лв., а времето за обслужване на пациента ще остане същото."

"В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, които създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп на пациентите с хронични и остри заболявания, които няма да могат да влязат и да получат своето лечение", коментира пред Българското национално радио Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб"

В Lege Artis Димитър Маринов изтъква, че фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат, вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти. 

Днешният протест ще обхване цялата страна, като аптеките ще се включат по различен начин в акцията – чрез стопиране на работния процес за 2 часа, протестни писма или едномесечно предизвестие до НЗОК за прекратяване на сътрудничеството във връзка с планираните промени в Наредба № 4 от 4 март 2009 г.

По думите на Маринов това, което фармацевтичното съсловие изисква, е финансово обезпечаване на работата на аптеките със Здравната каса. Целта на протестната акция е обществото да бъде алармирано за настоящия проблем, пояснява гостът.

Все повече пациентски терапии биват напълно поети от НЗОК, като аптеките нямат право на никаква надценка върху тези 100% реимбурсирани лекарствени продукти, заявява Маринов. Печалбата на аптеката зависи от таксата върху изпълнената рецепта, затова след предвидените промени е необходимо да се намери изгоден и за двете страни модел, по думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз.

Разговори са водени с институциите, но изводът на фармацевтите е, че необходимият диалог не е осъществен към момента. 

"Трябва да се намери устойчив модел. Да видим какъв е общият обем от лекарства, които минават през аптеките без надценка. Когато расте броят на лекарствата, трябва да расте и обезпечаването на тази дейност", смята Маринов.

Преди общественото обсъждане, което предстои утре, гостът отправя призив: "Обръщам се към пациентите за разбиране и търпение, както и към властите – да продължим диалога, защото проблем има."

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" -..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45