Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 29 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
За куклите и за хората …
От векове куклите са спътници на хората. Играят различни роли не само в театъра, но и в живота. Те са и най-добрите другари и приятели, по време на детството, а вероятно и години след това…Счита се, че те са и най-старата играчка. Понякога ги приемаме и като образи от един друг, непознат свят. Как протичат дните на едно актьорско семейство, което "живее" със своите кукли и имат ли куклите свой тайнствен живот – за това разговаряме в предаването с Венцислава и Камен Асенови, актьори от Централния куклен театър.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Document" на група "Karizma".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Финландия. Сред изпълнителите – ансамбъл "Талари", Куста Ярвинен, Марти Покела, Юхо Сьодерлунд и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Ралица Атанасова, Данислав Кехайов, Галя Петрова, Костадин Михайлов  и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Шест зелени шапки в коридора", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Маймуна и дракон", японска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: приказните истории на Таня Борисова.
• Как да не позволим на деменцията да разбърка темите на деня ни и да провали индивидуалния или обществения ни живот – трайните съвети на Ирина Илиева от гражданско сдружение "Алцхаймер" и предизборните на историка Александър Стоянов, който ни казва какво от съвсем или не съвсем близкото минало не трябва да забравяме в неделя. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Храната на България – разговор с Николай Вълканов, управител на фондация "ИнтелиАгро", в дните преди форума, който ще ни покаже състоянието на сектор "Плодове и зеленчуци" и отвъд 2022 г.
• Разговорът: Валентин Калинов по булевардите на последните неща.
• Времето на редактора: Кой кого притеснява в една история с просещ младеж, книжарница и баничка?
• Денят делово: Каква е причината топ изследователи от световните технологични гиганти да се съберат в края на седмицата в София? Как с помощта на новосъздадения Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ България ще се утвърди като дестинация за научни изследвания и иновации на световно ниво?
Поводът – първата конференция на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, която ще се проведе в София
Събеседник: Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT.
• Какви възможности предоставя Новата европейска иновационна програма за развитието на науката, иновациите и технологиите на европейско ниво и в България? Каква е българската визия за развитието им?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Нова продукция на италианския музикант Нерио "Папик" Поджи.
Ще звучи албумът му Liberi от септември 2022 г., съдържащ изцяло авторски песни в изпълнение на певците Летиция Либерати, Франческа Граменя, Дани Лосито, Франки Ловекио, Даниеле Бенати, Алън Скафарди и Ели Бруна.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Яна Пункина
• Денис Нуф представя поетичната си книгата "Разсейване от нищото"
• Регионален център за сценични изкуства Топлоцентрала чества приноса на Ромео Кастелучи в съвременните сценични изкуства. Серията от събития представят Веселин Димов и Камелия Николова
• Международната изложба Graphics' Re-Concept на 41 автора от България, Германия, Полша и Холандия в галерия "Сан Стефано".
• Моментни снимки на столицата - репортаж от финала на международния поетичен фестивал "Софийските метафори".
• Започва фестивалът за съвременни изкуства "Вода" в Бургас. Подробности от организаторката Петя Стойкова от  Сдружение "Танц БГ".
• Албена Баева представя кураторската си програма "Обект" в открития павилион "Контейнер Vox Populi" – пет произведения с видео до паметника на Съветската армия.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Избрани страници от камерното вокално-инструментално творчество на Джоакино Росини в интерпретацията на струнния квартет "Atalanta Fugiens", ансамбъл "Академиа и Филармоничи", Алесандро Комелато - пиано и звездните оперни певици Чечилия Бартоли, Мерилин Хорн, Едита Груберова и Веселина Кацарова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Европейската нощ на учените – 30 септември, петък, е фокус на "Лабиринти на познанието". Тази година събитието се провежда на живо и онлайн в над 25 града и населени места и на множество най-различни локации. Акценти от програмата ще откроят директорката на Британския съвет Любов Костова, Петър Теодосиев от сп. "Българска наука" и Владислав Прелезов, връзки с обществеността на Техническия университет.
• Зелени минути: продължава поредицата "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна", съвместна инициатива с фондация "Биоразнообразие".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Есента като музикална метафора". Образът на есента в творчеството на Жак Лусие.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Бленуваната София. Нови 20 истории от Тони Николов.
• Отзвук от дискусията "Българските пътища в сянката на войната", посветена на отражението на войната в Украйна върху обществено-политическата ситуация в България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представяме творчеството на гъдуларя Димитър Лавчев. За него говорят гъдуларите Росен Генков и Христина Белева от Оркестъра за народна музика на БНР, кларинетистът Иво Папазов, проф. Тодор Киров от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив и самия Димитър Лавчев.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Венета Нейнска представя концертите и каузите на фестивал "Мотив".
• Кремена Оксенкруг разказва за програмата на 90-тия юбилеен сезон на  Сливенския симфоничен оркестър.
• Людмил Ангелов с акценти около събитията на фестивала "Камералия".
• Василена Серафимова и Ина Кънчева за премиерата на книгата "Музиката е" и старта на IV издание за кандидатстване за Национална стипендия "С усилия към звездите".
• Огнян Драганов за постановката "Есмералда" на Старозагорската опера и най-очакваните събития от сезон 2022/2023.
• Марк Кадин за концертния сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
• Калина Василева представя програмата на Симфониета "Шумен" за месец октомври.
• Представяне на част от участниците в XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Аларма Пънк Джаз" и "Balkans – Wasy To Friendship" пряко от НДК (клуб Singles, вход А4) с концерт на джаз-рок квартета Jayus Jazz (Сърбия)

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Ейбрахам Лабориел, Оскар Питърсън, Бил Бръфърд, "Дабъл Сикс", Ела Фитцджералд, Серджо Мендес, Йоаким Кюн, "Ъртуъркс".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10