Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Александър Стоянов: Всеки, който обещава бързи реформи, лъже!

Снимка: БНТ

“Има три неща, които българинът трябва да помни от гледна точка на миналото и на пътя, който сме извървели дотук. Първо, реформите, от които се нуждае България, се нуждаят не от месеци, а от години. Всяка партия, която ни обещава бързи реформи, лъже“, казва в интервю за БНР историкът Александър Стоянов и допълва:

“Промените в България ще отнемат поне 15-20 години, ако започнат сега. Колкото повече се отлагат, толкова по-дълго време ще отнемат. Някакви илюзии за съдебни реформи, които ще траят година-две, а после всичко ще се оправи, са откровени лъжи“.

“Второто, което е важно да знаем, е, че реформите у нас трябва да се случат по волята на тези, които имат най-много да губят. Трябват ни политици, които да пренебрегнат интереса на най-горната прослойка от обществото“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Според него е “много вероятно изборите да не са окончателни“:

“Не може една кампания да се базира на това колко е лош вашият опонент, а да не се казва нищо за това какво планирате да направите. Тенденцията на партиите у нас е да градят негативни кампании с отрицания на своите опоненти, вместо да се фокусират върху своите програми. Партии, които имат единствен смисъл да са отрицание на някой друг, не могат да бъдат градивни за общественото развитие“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синдром на Даун

Слънчевите деца могат за печелят медали

На 29 ноември отбелязваме Световния ден на дарителството и щедростта . Това е денят, в който празнуваме " Щедрия вторник". "Това е денят, в който празнуваме щедростта и така призоваваме хората да даряват, защото има страхотни примери, че дарителството действително може да промени нечий живот“, споделя  в "Нашият ден"  Силвена Христова,..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

"Възраждане" предлага учениците от 2-ри до 4-ти клас да могат да повтарят

През изминалата седмица депутати от парламентарната група на политическа партия "Възраждане“ внесоха в Народното събрание проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии...

публикувано на 29.11.22 в 13:05

Връчват наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За поредна година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи годишните си награди в 19:00 ч. на 29 ноември в "Гранд хотел Милениум" в София, съобщиха от Асоциацията. Отличените ще са в няколко категории, сред които хотели, ресторанти, мениджъри, атракции, организатори на събития, фирми и мероприятия . БХРА е..

публикувано на 29.11.22 в 11:19

Среща на български фирми в Истанбул

Истинска инвазия на български фирми ще има на 30 ноември в град Истанбул. Среща на български фирми на турска територия. Какъв е потенциалът на българо-турските бизнес отношения и в кои сектори са най-интензивни? “В продължение на вече почти две десетилетия българо-турските икономически и търговски отношения следват възходяща..

публикувано на 29.11.22 в 09:42