Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

“Всички последни неща“ – нова книга от Валентин Калинов

Валентин Калинов
Снимка: Alma mater TV

“Всички последни неща“ е новата книга на философа Валентин Калинов.

"Първоначално исках да напиша книга за унищожението на човека. Но когато започнах да пиша, от унищожението не остана много. Останаха, по-точно казано, тези неща, тоест всички последни неща. Само за тях си струва да се говори, и за нищо друго. Някои от главите в тази книга са посветени на детството, други на проблемите на семеизпразването у човека, трети на това, което се нарича любов. А също и на онова, което се сънува. Всички до една, разбира се, са посветени на смъртта, защото писането е разговор с мъртвите. А и без това мъртвите са навсякъде“, пише за книгата нейният автор.

“Книгата за мен е търсене на път в моя собствен език. Главната задача е да говорим и да изговорим кои сме ние и какво сме. Това е главната задача, но тя винаги остава нерешена. Никога не можем да се срещнем в езика със самите себе си, защото нашето себе си е изобретение на нашия език“, казва Калинов в интервю за БНР.

“Прощаването с метафорите е безспорно една от болките на пишещия човек, но понякога не е толкова зле то да се осъществи. Може би писането е призовано да даде отговор на въпроси, на които не може да бъде даден отговор. То представлява постоянно упражняване в това да се опиташ да отговориш, да създадеш и сътвориш нещо, което ще бъде отговор на един въпрос с ясната представа, че отговор на този въпрос не може да се даде изобщо“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“.

Надеждата...

“Надеждата я създава света и надеждата създава човешкия свят всеки ден. Истинската точка на надеждата е и точка на една обезнадежденост, в която ти ясно си даваш сметка, че висиш над нищото. Затова надеждата е по-трудна от страха, защото тя съчетава в себе си тези две противоположности, които те изправят пред една бездна, в която всеки един момент можеш да пропаднеш. Надеждата в човешкото сърце отваря и една бездна в него. Човекът винаги го е страх да погледне в нея. Онова, което му остава е просто люшкане в надеждите“, казва още той и споделя:

“Живеенето никога не може да бъде прилично. То се състои от достатъчно много външни и вътрешни неприлични дейности, които човекът извършва всекидневно, при това с особено усърдие“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимка – Alma mater TV и изд. “Жанет-45“
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откри се 49-ият Софийски международен панаир на книгата

От 6-и до 11-и декември в Националния дворец на културата над 150 издателства с най-доброто от годината отново си дават среща със своите читатели.  Председателят на Асоциация "Българска книга" Десислава Алексиева откри официално най-мащабното литературно събитие в Мраморното фоайе на НДК в присъствието на знакови автори, издатели преводачи, илюстратори..

публикувано на 06.12.22 в 17:29

Портрет на едно поколение

Българският културен институт в Братислава показа фотографският проект на Денислав Стойчев "Съзряване", който документира ключови моменти от живота на поколението Y или родените от средата на 80-те до началото на 90-те. "Този проект съвпадна и с моето съзряване и с порастването на хората от снимките, мои приятели. Не съм започнал с идеята да..

публикувано на 06.12.22 в 17:25

Детската литература между поуката и разговора

Трябва ли детските книги да обслужват конкретни възпитателни цели? Ако да, то възможно ли е дидактичността да вреди на литаратурата?  Кога и как родителите учат през четенето на децата си? Кога и какво можем, кога и какво трябва да обясним на децата?  С психолога и автор на детски книги Слави Стоев разговаряме за "Продавачът на..

публикувано на 06.12.22 в 17:10

Да влезем в "Тайната градина" на Полина Стоянова

"Тайната градина" е завръщане към мистиката и магията на природата: изящни цветни птици, клони – натежали от сочни плодове, всепоглъщаща зеленина и недокосната красота. Когато хармонията на природата е ненарушена от човека. А човекът е допуснат само като наблюдател – може да гледа, да се наслаждава, но не и да навреди. "Тайната градина" ни разказва..

публикувано на 06.12.22 в 14:35

3 от 30-те – прожекции с "гид" в Дома на киното

От 7 декември Гьоте-институт представя селекция от 3 легендарни филма от 30-те години на ХХ век. Това е време на политическо, социално, идеологическо напрежение в Германия. В годините на Ваймарската република Берлин става новата културна столица на Европа, а киноиндустрията на Германия привлича хора от цял свят.  Гьоте-институт кани кинозрителите да..

публикувано на 06.12.22 в 13:15