Наука в лабораторията, наука в мола

Какви изненади крие тазгодишното издание на Европейската нощ на учените по проекта SEARCH

Снимка: @ResearchersBG

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е било трудно и скъпо да се произведе чисто, тънко и гладко стъкло с голяма ширина и дължина?

Науката стои не само зад изстрелването на спътници и създаването на телескопи, наука има във всеки аспект на всекидневието ни, във всяка тъкан и материя, която докосваме. Ето защо Европейската нощ на учените по проекта SEARCH отново ще се случи на 30 септември 2022 г., но не само там, където се прави наука, а и в мола – т.е. на място, където има хора, които не се замислят над това кое прави една дреха устойчива при пране или как въздуховодите донасят кислород до дробовете им, докато пазаруват, плащат сметки или са избягали от час и са влезли на топло.

Любов Костова, директор на Британски съвет - България
Разбира се, както всяка година ще има многобройни презентации, демонстрации, лекции и срещи с учени от цялата страна.
Повече за събитието, чуйте от Любов Костова, директорка на Британския съвет, един от организаторите на събитието и станете част от него чрез дигиталните канали: Facebook: ResearchersBG, Instagram: @searchbg2022, TikTok: @searchbg, YouTube: SEARCH.

Снимки: ФС на Search Европейска нощ на учените, БНР
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Йорданов, стипендиант на фондация

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор Йорданов е и стипендиант на Фондация "Еврика". "Като цяло още от доста малък се интересувам от..

публикувано на 05.12.22 в 17:05

Физика на климатичните промени

"Аз не съм климатолог. Може би се питате защо един космолог и физик на елементарните частици би нагазил в темата за климатичните промени. Причината е, че други, чието бъдеще зависи от правителствените политики, както и онези, които трябва да са способни да преценяват неиздържаните твърдения на политици и медии, също не са климатолози. Лорънс..

публикувано на 05.12.22 в 08:15
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в Гренобъл, Франция. Хартиени биогоривни клетки използват ензими за преобразуване на глюкозата и..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия. Колко са го..

публикувано на 03.12.22 в 08:45
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06