Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат запалени от науката, да бъдат провокирани да се захванат с нея и да останат на терена на изследователската работа. Интересът към тъй наречените СТЕМ дисциплини е голям, но все повече се налага и присъединяването на Art, или добавянето на изкуство към СТЕМ образованието за подхранване на нова култура на творчество и научно любопитство.

За целта проектът "Изследователи в триъгълника на знанието" (K-TRIO) се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост. K-TRIO се включват в Европейската нощ на учените с богата и разнообразна програма в над 25 градове и населени места.

Какво ще може да се види на живо и онлайн, разказва Петър Теодосиев.

Вижте и програмата на събитията, които ще можете да следите на живо или онлайн в комуникационните канали на списание "Българска наука". Останете на техните канали и на 5 октомври, когато е премиерата на филма посветен на 110 години от Балканската война.

В него ще чуете и видите двете гледни точки за войната, тази на България и на Турция. Къде се разминават и защо това е важно.

Сред партньорите на събитието са: Софийският университет, сдружение "Форум Наука", Тракийският университет, Русенският университет, Бургаският университет, Центърът по растителна системна биология и биотехнология, Институтът по математика и информатика на БАН, клуб "Млади таланти", Регионален исторически музей - София, Единен център за иновации на БАН, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06

50 години България космическа държава

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН. "По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично..

публикувано на 01.12.22 в 14:58

Какво причинява войната на децата

"На първо място – болка и лишения, защото много от тях губят дома, родителите си, това, от което се състои всекидневната им безопасност. И ако до тях няма възрастни, на които да разчитат, това може да доведе до вътрешна катастрофа, в която на детето му е много трудно, защото нищо не му обясняват и то не разбира какво става." Това казва Наталия..

публикувано на 01.12.22 в 12:56

Блясък на терена, сенки извън терена

Световното първенство по футбол Катар’2022 е в разгара си, свидетели сме както на страхотни изпълнения, така и на скучни мачове, но футболът – освен че е най-чистото проявления на играта, също така има мрачни тайни, черни сенки, които обикновено се премълчават и затулват. Историята му е пълна с подобни тъмни кътчета и тъкмо за тях иде реч в..

публикувано на 01.12.22 в 09:05
Огнян Петков

Еврика! Успешни българи: Огнян Петков

"В основите на физиката лежат задаването на въпроси и търсенето на отговори на база експерименти и неща, които са обозрими. Това е наука, която въпреки популярното мнение, че не е достъпна за всеки, е вградена в нас именно поради несъзнателния стремеж към експериментиране“, това пише в списание "Светът на физиката" един млад човек – Огнян Петков,..

публикувано на 28.11.22 в 17:10