Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Киряков: Води се война на изтощение между Русия и подкрепящите каузата на Украйна

Верни са всички оценки, че предизборната кампанията беше вяла и незабележима

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция, осъждаща референдумите за анексиране на украински територии. Късно снощи руският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област.

Според Кремъл, за да бъдат те присъединени към Русия, е необходимо първо да бъдат признати за независими субекти на международното право. Останалите две области, които се очаква да бъдат присъединени към Русия – Донецка и Луганска – бяха признати от Москва за независими държави още през февруари, преди нахлуването на руските сили в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН ще има гласуване в днешния ден за резолюция, която осъжда референдума в Украйна, но се очаква тя да не бъде приета, тъй като Русия ще използва правото си на вето.

“Русия има право на вето и такава резолюция няма да бъде приета. Това е огромен проблем за съвременното международно право, това, което се е оформило след края на Втората световна война и което успя да просъществува в рамките на повече от 70 години“, казва в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков и допълва:

“Именно този ред и това международно право оспорва Русия и то не отсега. Русия не е участник в много такива договорености на международно ниво. Да припомним, че тя категорично отказа да участва в Международния наказателен съд, който беше част от това международно право и опит да се стигне на международно ниво до съгласие, но Русия и тогава отказа. Да не говорим, че тя изобщо не спазва никакви международни договорености от анексията на Крим през 2014 г."

“Единствено и само в момента се прави опит на двустранно ниво да се реши проблемът с ядреното въоръжаване и с използването на ядрено оръжие за немирни цели. Вчера беше отправен такъв призив към САЩ за двустранна пряка среща на екипи, които да продължат това сътрудничество между САЩ и СССР, а след това между САЩ и Русия в областта на ядреното въоръжаване. Само че там САЩ са категорични, че трябва да се включи и Китай в тези разговори, което за момента Русия и Китай отказват“, посочва още той.

Според Киряков се "води война на изтощение между Русия и всички, които подкрепят каузата на Украйна“.

“Очевидно е, че страните, които застават зад Русия, не желаят да предприемат нови стъпки в тази подкрепа, говорим предимно за Китай и за Индия, но и за други държави, които се срещнаха в Самарканд."

“Тази война на изтощения няма да бъде дългосрочно в полза на Русия. Русия трябва да използва в момента много личен ресурс, за да издържи на тази война на изтощение. Тя не може да разчита на ресурс, който Китай би могъл да предостави. Украйна може да разчита на почти безкрайния ресурс на продължаващия да работи на пълни обороти Запад. Тук не става въпрос само за Запад, а говорим за демократична икономика като цяло“, посочва още той и допълва:

“Въпрос на време е Китай и Индия сериозно да преосмислят позициите си по отношение на това нахлуване на Русия в Украйна и най-вече на анексирането на територии, които по международното право не им принадлежат."

Има ли пряка опасност за България?

“Основна задачи и грижа на централната власт, на Министерски съвет и на структурите на Министерския съвет, говорим за МВР и Министерство на отбраната, е да гарантират сигурността, независимостта и териториалната цялост на държавата. Това не е работа на местните власти. Кметове и общински съветници нямат нищо общо със защитата на националната сигурност и суверенитет на страната. Местните власти могат само и единствено да наблюдават на местно ниво и да реагират в случай на природно бедствие, но не и в случаи, касаещи националната сигурност“, коментира политологът в интервю за БНР.

Кампанията

“Всички оценки, че кампанията беше вяла и незабележима, са верни. И те са верни от гледна точка на това, че това са поредните предсрочни избори. Неспособността на политиците у нас да излъчат стабилност, така че да преодолеят този негативизъм и липса на желание у хората да се занимават с политика, е очевидна и за тези избори, но тя е следствие от тази продължителна политическа криза, в която България беше вкарана не само от външни фактори. И преди войната държавата ни не беше в цветущо състояние“, посочва още Киряков.

Чуйте пълното интервю с Георги Киряков и анкета с граждани на София на Христина Симеонова.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синдром на Даун

Слънчевите деца могат за печелят медали

На 29 ноември отбелязваме Световния ден на дарителството и щедростта . Това е денят, в който празнуваме " Щедрия вторник". "Това е денят, в който празнуваме щедростта и така призоваваме хората да даряват, защото има страхотни примери, че дарителството действително може да промени нечий живот“, споделя  в "Нашият ден"  Силвена Христова,..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

"Възраждане" предлага учениците от 2-ри до 4-ти клас да могат да повтарят

През изминалата седмица депутати от парламентарната група на политическа партия "Възраждане“ внесоха в Народното събрание проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии...

публикувано на 29.11.22 в 13:05

Връчват наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За поредна година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи годишните си награди в 19:00 ч. на 29 ноември в "Гранд хотел Милениум" в София, съобщиха от Асоциацията. Отличените ще са в няколко категории, сред които хотели, ресторанти, мениджъри, атракции, организатори на събития, фирми и мероприятия . БХРА е..

публикувано на 29.11.22 в 11:19

Среща на български фирми в Истанбул

Истинска инвазия на български фирми ще има на 30 ноември в град Истанбул. Среща на български фирми на турска територия. Какъв е потенциалът на българо-турските бизнес отношения и в кои сектори са най-интензивни? “В продължение на вече почти две десетилетия българо-турските икономически и търговски отношения следват възходяща..

публикувано на 29.11.22 в 09:42