Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Няма да приемем каквито и да било опити на Русия да открадне наши земи

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви категорично, че анексиране от Русия на областите Херсон, Запорожие, Донецка и Луганска, няма да доведе до прекратяване на усилията за отвоюване на окупираните територии. А Съединените щати и Европейският съюз вече обявиха, че ще накажат Кремъл с нова серия от санкции.

Зеленски определи като фарс референдумите за присъединяване към Руската федерация на региона Донбас, както и на Херсонска и Запорожка област. "Украйна не може и няма да приеме каквито и да било опити на Русия да открадне наши земи", заяви той:

"Сега не е 2014-а, всички разбират всичко и непременно ще действат. Ако някой там в Русия мисли, че ще може да се измъкне - с всичко, което прави в окупираните територии, и ако се надява, че светът ще предаде собствените си ценности, уплашен от поредните заявления за обявяване на анексия, то греши".

Украинският президент е свикал извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, което ще се проведе утре – денят, в който Владимир Путин трябва да обяви официално анексията на окупираните украински територии. Съветът включва командира на въоръжените сили, ръководителя на разузнаването, премиера, както и министрите на отбраната и външните работи.

Съединените щати отправиха още снощи ясен сигнал към Русия, че нямат намерение да се поддават на ядрено изнудване от Кремъл. Пентагонът съобщи официално, че се подготвя нова голяма доставка на оръжейни системи и оборудване за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, пакетът включва и допълнителни 18 реактивни системи за залпов огън "Хаймарс". С това американската военна помощ за Киев от началото на войната преди 7 месеца вече надхвърля 16 милиарда долара.

Държавният департамент на САЩ междувременно съобщи че, "в отговор на фалшивите руски референдуми в Украйна се подготвят в допълнителни санкции срещу финансовия и енергийния сектор на руската икономика".

В Брюксел се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия да бъде приет на срещата на върха на Европейския съюз идната седмица. Предложенията включват таван на цената на руския петрол, а също и на природния газ, за което призова днес Европейската комисия. Унгария обаче даде да се разбере, че ще гласува против: "Унгария вече направи много за европейското единство по въпроса, но не може и няма да подкрепи нови санкции, ако те засягат енергийните доставки", заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата "Едно море"..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и за големи..

публикувано на 11.05.24 в 03:44
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Крал Чарлз Трети се срещнал с Дейвид Бекъм, но пренебрегнал принц Хари

Британският крал Чарлз Трети е пров ел  лична среща с бившата английска  футболна  звезда Дейвид Бекъм след като пренебрегна своенравния си син Хари,  пише таблоидът „Сън“.  Вестникът съобщава, позовавайки се на източник близък до краля, че 49-годишинят Бекъм е посетил Чарлз в провинциалното му имение „Хайгроув“, в графство Глостършър, за да..

публикувано на 11.05.24 в 03:26