Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Eмануил Трейман

Кога фотографията от хоби се превръща в начин на живот

Фотографската изложба "Огледала" или индивидуалното възприятие за различна част от реалността

Изложбата „Огледала“
Снимка: @Photoworld

Eмануил Трейман е израснал в семейство, занимаващо се с фотография. Той е основата на най-големите събития и инициативи, свързани с фотографията в България. През 2011 г. поема организацията на Фотоваканция и оттам тръгва да се специализира в организирането на фотографски събития. През 2017 г. се отдава на  каузата да се изгради голяма, солидарна фотографска общност, която да помага за популяризирането и развитието на фотографията в България. Така се появява Клуб "Фото Свят", понастоящем "Photoworld". За да има активно творяща и свободна фотографска общност, Eмануил Трейман е моторът на над 300 фотографски събития у нас: лекции, сбирки, пътувания, конкурси, изложби, фестивали, конференции и др.

"Пандемията ни приземи по-скоро и промени цялата тази дейност много рязко. Структурите, които бяхме създали по градовете, някак затихнаха. Намираме се в един по-тих етап от нашата дейност. Остана едно ядро от хора в тази общност, с което сме почти както семейство", споделя фотографът Емануил Трейман в "Нашият ден".

И допълва: "С част от тези хора, ще представим наши фотографии, аз също участвам като автор във фотографска изложба "Огледала". Тя ще бъде открита на 5 октомври (сряда)  в 19.00 ч. в nOva Art Space в София, ул. Съборна 3. Проектът се реализира съвместно с Национален фонд "Култура". 

Всеки от нас е огледало, което отразява различна част от реалността. Ето защо фотографската изложба събира 10 различни автори, които представят 10 визуални серии, отразяващи 10 различни преживявания. Има абстрактни пейзажи, микросветове, истории от различни краища на света. Фотографите са запечатали и отделни човешки истории, място са намерили и фотоси, които представят способността на природата да твори. Отделено е място и за възможностите на изкуствения интелект, който интерпретира късчета от нашата истории и как човешкият ум  създава визуални мистерии. 

"Един от авторите е Красимира Пастирова, която много обича да пътува и обича хората. Тя представя две серии, които са фотографии от нейните пътувания и е съсредоточена върху хората от местата, които е посещавала през последните години. Една от сериите се казва "Лицата извън медиите“, която показва потрети от улиците на Иран и Пакистан, а другата серия е за хората на Истанбул през нейния уникален поглед“, казва фотографът.

Серията, която Емануил Трейман представя, носи причудливото заглавие "Мастилото на живота“. Реално са снимани хора с татуировки, като едновременно с това с тях са направени и интервюта, в които те разказват историята, провокирала всяка татуировка.

"Всеки, който е осъзнал интереса си да се изразява, снимайки, може да дойде в нашата общност и да намери среда, в която да получава нови знания, нови умения. Да се събере с хора, които това ги вълнува, да снима и да получава някакво поле за изява под формата на изложби като тази“, твърди Емануил Трейман.

През октомври предстои обявяването на инициатива на "Photoworld". За създаването на среда за творчески обмен на хората, които имат мотивацията и имат донякъде знанията. Но нямат този последен тласък, тази среда, която да им помага да вървят напред.

Фотографът Емануил Трейман посочва, че "изложбата е първата от четири, които ще бъдат реализирани в рамките на тази и следващата година. Те дават възможност този тип любителско изкуство да бъде представено по най-добрия начин".

Посланието на деня от майстора на сенките Емануил Трейман е, че "фотографията е един процес, който те кара да спреш и да се загледаш в света наоколо и да намериш онези неща в него, които са важни за теб. Да ги вкараш в рамка и да можеш споделиш с останалите. Каня всички, да спрете за малко, да погледнете света наоколо и да оцените важните за вас неща и да ги споделите с хората“.
Целия разговор с Емануил Трейман можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на "Книга на безпокойството" на големия Фернандо Песоа

Преводачката Даринка Кирчева представя новото издание на тази енигматична творба на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа. Настоящото издание се основава на подбора и тематична подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански, включващо откъси според желанието на самия..

публикувано на 05.12.22 в 15:50
Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и..

публикувано на 05.12.22 в 15:50

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се р азпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м..

публикувано на 05.12.22 в 14:50

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата,..

публикувано на 05.12.22 в 10:35
Цветомила Димитрова

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите..

публикувано на 05.12.22 в 09:37