Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майка" е най-добрият филм на "Златна роза" 2022

Снимка: "Златна роза"

Филмът "Майка" на Зорница София е големият победител на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Историята, която разказва за майчинството като избор и начин да направиш света по-добро място, имаше своята световна премиера именно във Варна. "Майка" беше и първото българско предложение за чуждоезичен "Оскар" тази година.

Операторът на кинопродукцията, спечелила приза за най-добър филм, Крум Родригес, също получи награда. Той беше отличен с диплом за тихото навлизане на камерата в същността на сюжета.

Филмът се базира на факти от живота на Елена Панайотова – театрален режисьор, педагог и продуцент, основател на "Лятна театрална академия за деца в риск" в Широка лъка и международната програма "Артисти за деца" в Кения. Проектите ѝ, които тя ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 200 артисти и 5000 деца и младежи от четири континента. В тази нейна реалност ни въвлича и сюжетът на "Майка". Филмът е игрална драма с елемент на документалност.

Видовата му характеристика обаче е важна дотолкова, доколкото дообогатява историята и идеята. "Майка" носи силен художествен потенциал. Наблюдава се смела хибридна работа, в която художествените допълнения в действителната история, на която се основава филмът, не я пропукват, а затвърждават посланията ѝ. И макар като зрител да не можеш да останеш равнодушен към средата и начина, по който тя влияе – както през персонажите във филма, така и през личната емоционалност на всеки човек, най-голямата истинност в киноисторията идва от неподправеността на децата с диви сърца и очи, които не играят, а са себе си. В следствие на това "Майка" е резултат от един жив и автентичен снимачен процес, който води до реализъм.

Филмът показва, че изкуството прави чудеса и създава от хората мечтатели, но преди всичко служи като пример за това как една жена може да превърне травмата си в триумф. Той ни учи какво означава не да станеш, а да бъдеш майка.

Затова и в звуковия файл режисьорката Зорница София разказва кога настъпва всъщност раждането на майката.

Децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения също получиха награда от журито на "Златна роза" за своите отворени и добри сърца. Дария Симеонова, която се превъплъщава в ролята на жената, избрала да бъде майка – Елена Майер, се качи на сцената на фестивала, за да благодари на истинската Елена, но Панайотова, че е живяла достойно за филм, и то при получаването на наградата за "Най-добра женска роля".

Разговорът с нея също започва от това кога настъпва раждането на една майка.

Снимка – "Златна роза"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15