Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

In memoriam: Румен Дойков

Снимка: operasofia.bg

Почина големият оперен певец Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта "Продадена невеста" на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от "Хофманови разкази" на Офенбах през 1979 г. За близо 30-годишната си активна творческа кариера Румен Дойков е натрупал солиден репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

Изпълнява почти всичко от лирико-драматичния  репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които: Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро, Херцога, Алфред, Енцо и много други.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ – Опера на площада – в София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия, където участва в 43 спектакъла на операта "Аида" за 46 дни – постижение, достойно за рекордите на Гинес и рекорд, ненадминат досега. Впечатляващо е участието му досега в "Аида" над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на "Аида", сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.Роден е в София на 1 май 1951 г. Носител е на множество награди. Творческият му път е маркиран с отличие на международния певчески конкурс "Франческо Паоло Нелиа" в Енна, Италия, през 1983 г. През 2000 г. е отличен със специалната награда на Народното събрание за изключителни постижения в оперното изкуство. Същата година получава и "Кристална лира" за постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство.


Румен Дойков е участвал в многобройни концерти у нас и в чужбина. Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.
Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.


Ето някои от отзивите на музикалните критици за него по повод участията му в САЩ и Холандия:
"Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…" – Вим Стопеленбург, "Мепелер Курант", 16.10.1995 г.

"Тенорът Румен Дойков (…) изглежда се наслаждава на партията и се радва на щастливата съдба, която го е направила тенор. Той е твърдq солиден като скала певец и неговата сценична индивидуалност е момчешка и пламенна… Дойков е брилянтен във високите тонове и предава всичко искрено и уверено“ – Ричърд Дайър "Бостън Глоуб", януари 2001 г.

"Ролята на принц Калаф беше изпълнена от великолепния тенор Румен Дойков. Това е тенор, издържан в мощната вокална традиция на Марио дел Монако. Такъв глас рядко е звучал през последните години по американските оперни сцени" – Питър Уин, "Скрантън Таймз", 1.02.2002 г.

"Румен Дойков (Калаф)… беше на своята висотата, играейки с отношение и убедителност и пеейки с енергия, широта на фразата и страст. Той завърши „Nessun dorma“ със стремителен вокален размах и широко отворени ръце и публиката полудя“ – Ричърд Дайър, "Глоуб Стаф", 22 март 2002 г.Сред дискографията му отбелязваме операта "Иван Сусанин“ с диригент Иман Маринов – ролята на Собинин, "Джоконда" на Понкиели с диригент Георги Нотев – ролята на Енцо, "Хан Крум-ювиги" от Александър Йосифов – диригент Михаил Ангелов – ролята на Омуртаг, „Аида“ на Верди с диригент Георги Нотев – ролята на Радамес.

По случай 70-ата годишнина на Румен Дойков на 7 май 2021 г. в Софийската опера беше представен издадения по случая диск с изпълнения на певеца на италиански канцонети записани през 1983 г. за "Балкантон" с мандолинен оркестър под диригентството на Борис Хинчев и концерт, в който взеха участие настоящите тенори на Софийската опера – Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острацов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, а на рояла – Йоланта Смолянова.
Записани са двадесет и пет от най-известните италиански канцонети сред които "О, sole mio", "Marechiare", "Maria, Mari", "Santa Lucia" и др.


Опелото ще бъде на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) от 13 часа в Катедрален храм "Света Неделя".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 9 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2022

1 декември Свири Филхармонията на Туринген Гота-Айзенах с диригент Алексей Барчевич. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Концерт за цигулка в сол минор, BWV 1056 R. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.11 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Сол мажор, RV 532 за две мандолини, струнни и континуо. Солисти:..

публикувано на 30.11.22 в 14:26