Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Контемпо с нова визия и концепция от началото на октомври 2022

Контемпо се трансформира в предаване за композитори от XX и XXI век, които творят във всички съвременни класически жанрове. Подготвя се от екип, който под формата на отделни рубрики всеки сезон актуализира различни теми. В рамките на предаването слушателите могат да очакват:

• Световни премиери на български и чужди творби
• Произведения от членове на Съюза на българските композитори
• Творби от жени композитори
• Филмова музика
• Музика от видео игри

В рубриката "Композитор на месеца" подробно се разглежда творчеството на един реномиран автор. Веднъж в месеца звучат концерти, получени по линия на международния обмен на Еврорадио. Екипът на предаването е в състав: Петя Габрова – водеща, Цветана Тончева и Цветелина Начева – редактори.

В първото издание на обновеното "Контемпо" с радост и благодарност посрещаме първия гост за новия артистичен сезон – проф. Велислав Заимов.

Той е автор на творби в почти всички жанрове: 17 симфонии, 24 концерта за различни инструменти, 8 симфонични фантазии, Реквием за солисти, хор и оркестър, над 150 камерни творби за различни състави; произведения за хор, орган, струнен оркестър, духов оркестър, за вокално-инструментални състави. Негови творби са изпълнявани на международните фестивали "Линия на времето" в Риека, "Московска есен", "Violoncello" – Брюксел, "Седмица на съвременната музика" – Букурещ, "Българска музика" в Университета на град Блумингтън в САЩ, "Meridian" – Букурещ, "Музикални премиери" – Киев, "Европа в музиката" - Брюксел. Композиторът има записи, продуцирани от БНР и в сборни компактдискове. Носител е на втора награда от "Зимни музикални вечери" през 1984 г. за Концерт за цигулка и оркестър и втора награда на конкурса за литургични песнопения "Нека бъдем по-добри" за "Во царствии твоем" през 1995 г. Характерен белег на музикалния му език е свободното претворяване на утвърдени жанрови модели и оригиналното използване на тембъра, който има важна драматургична роля.


Велислав Заимов работи като преподавател по композиция, четене на партитури, съвременни композиционни техники, симфонична и духова оркестрация и инструментознание. Преподава в Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София, както и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив. Велислав Заимов е бил главен секретар на Съюза на българските композитори от 1999 до 2005 г., а след това е избран за председател до 2011. През всички тези години той има сериозен принос за престижа и влиянието на творческата организация. Съдейства на много млади композитори да представят творбите си в сградата на съюза.
Разговорът засяга много теми. Освен негова музика, припомняме и композиции на негови учители и вдъхновители – големите български творци Марин Големинов и Димитър Тъпков.


Не пропускайте да чуете цялото предаване в сряда – 5 октомври, от 19.30 часа.
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15