Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Шекспир като улично куче", което си заслужи шест филмови награди

Васил Илиев, Валери Йорданов и Владислав Стоименов (отляво надясно)
Снимка: Таня Димова

Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – "Да бъдеш или да не бъдеш" – се е превърнала във философия на съществуването, говори за това, че Шекспир може да бъде открит навсякъде. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти показва кой да не бъдеш. За да може в ден като всеки друг, след единайсет години на усилия, стремеж, най-вероятно и на леко отчаяние, на българския екран дъх да поеме един изстрадан, но смислен филм, който ни разказва уроците на живота през погледа на 17-годишен уличен Шекспир.

Какво се случва в теб, когато смяташ, че знаеш всичко, което ти е нужно, за да ставаш сутрин и да живееш деня, а това хем е напълно далеч от истината, хем не ти и трябва да го знаеш? Каква е съдбата на момчето с усет за театъра и с талант за бокса, на което му се налага да избере кой да бъде и как да спаси живота на най-близкия си човек?

Всъщност едва ли тези въпроси биха могли да получат еднозначен отговор. Новият филм на Валери Йорданов обаче ни дава поне един възможен сценарий за това.

"Шекспир като улично куче" е от филмите, които искаш да гледаш отново. Разказва ти за желанието на младостта да живее в свят, в който всичко наоколо я кара просто да съществува. Говори ти и за трудните срещи със себе си в оформяща личността възраст, когато животът е въпрос на оцеляване, особено ако го живееш на улицата. Учи те да мачкаш тихо, докато те разсмива с абсурдността на битието. Сигурно за това и си заслужи цели шест награди на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза".

Награда за режисура, за сценарий, за най-добър филм според Младежкото жури на фестивала, награда на Съюза на българските филмови дейци и такава на град Варна. Все значими и отличаващи кинематографичните качества на филма награди. Този динамичен, увлекателен и стойностен "Шекспир като улично куче".

Една награда обаче има още по-голямо значение, защото тя оценява таланта на хората, вдъхнали живот на уличния Шекспир. А и припомня, че да се дава път на младите е мисия, а не просто знак за приемственост.


Владислав Стоименов и Васил Илиев бяха отличени за превъплъщаването си в образите на 17-годишните братя с общ път. Те получиха диплом за най-добра мъжка роля, а в звуковия файл говорят за живота като въпрос на оцеляване.

Валери Йорданов е режисьор и сценарист на "Шекспир като улично куче". Той създава история, която през похватите на художественото кино разказва за действителността, с която се сблъскваме ежедневно. Парадоксът в нея те удря и гали едновременно, а филмът те провокира да искаш да си вземеш още – въпроси, които да си зададеш, емоции, които да преживееш, фантазия, която да се превърне в реалност.


От сцената на "Златна роза" той призова киното да не бъде на изчакване, а да се прави тогава, когато идеята е в своя възход.

С него разговорът започва от максимата за тихото стъпване на ринга, който за всеки от нас носи името Живот.

"Шекспир като улично куче" ще има своята официална премиера на 12 октомври в "Топлоцентрала", като част от програмата на CineLibri. Ноември тръгва и по кината.

Тези от вас пък, които се интересуват от правенето на българско кино и искат да влязат в неговата въртележка, могат да участват в конкурса, който Валери Йорданов обявява. Той е за сценарий за игрален филм по разказ от сборника му "Гризачи". Не е необходимо кандидатът да представи пълен сценарий, допустима форма е и синопсис до три страници. Валери Йорданов е в очакване и е на разположение за всякакви въпроси. За да го намерите, е необходимо просто да отиде в Народния театър.

Впрочем от театъра също вярват в успеха на "Шекспир като улично куче", защото свалиха представление, за да може Йорданов да бъде във Варна по време на официалната церемония по награждаване на 40-ата "Златна роза".

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Артикулат" – звуков пърформанс, генериран от компютър

Звуковата пърформанс инсталация "Артикулат" е дело на четирима музиканти, които чрез аудио-визуална компютърна система пресъздават музиката, генерирана от компютър, на база на техните чувства и мисли по време на концерта, както и на базата на усещанията и емоцията на публиката. Всеки музикант е оборудван със специално устройство за биофийдбек, което е..

публикувано на 09.12.22 в 16:56
Софи Дол, Дарина Маринова и Пия Лейно (от ляво надясно)

Софи Дол и Пия Лейно – гости на Софийския международен литературен фестивал

Французойката Софи Дол и финландката Пия Лейно са специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда успоредно с Панаира на книгата . Срещата е на 9 декември от 19 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Френската писателка и актриса Софи Дол е в България, за да представи книгата си "В голямата обществена пералня". Преводач е..

публикувано на 09.12.22 в 16:10
Сезоните на живота

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

След юбилейното си представяне с акварелни творби   във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея..

публикувано на 09.12.22 в 13:21

За странната комбинация да си доцент и рокаджия

Да си доцент и рокаджия е странна комбинация . Но Ангел Ангелов-Джендема владее двете си лица еднакво добре .  Той предизвикателно съчетава академичната кариера в езикознанието с бунтарската си музика. Български рок певец или езиковед  Ангел Ангелов-Джендема е много ярка и самобитна фигура. От една страна, той е типичен академичен..

публикувано на 09.12.22 в 13:00

Необичаен театрален пърформанс

Интересен театрален експеримент под заглавие "Stable Genius. Процесът срещу драматургията" ще се състои в Гьоте-институт в три вечери – 9,12 и13 декември.  Автор на текста е Александър Мануилов, режисьор Милена Станойевич. Участват актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, а гостуващи са Валентин Ганев, Весела Казакова, Ива Тодорова...

публикувано на 09.12.22 в 10:30