Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Елица Низамова – как се става стоматолог?

Снимка: Личен архив

Елица Низамова е от град Дупница. Тя учи дентална медицина. При младите стоматолози работата с пациенти започва от четвърти курс. Елица споделя, че “няма търпение да завърши и да започне да работи“. От година и половина вече трупа професионален опит


“Учителката ми по биология ме мотивира да избера тази специалност, защото е по-стабилна работа, а също и престижна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“В работата има много плюсове, но е и трудно. В началото рисувахме и правехме зъби от сапун. Всичко беше ново за нас, целият материал, който имахме да научим, беше нещо ново като количество. Когато човек се старае, нещата вървят към по-хубаво. Последната година имаме държавен стаж, трябваше да си търсим пациенти и да попълним определен норматив. След това полагаме шест държавни изпита“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: личен архив 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години обикалят ферми в страната, в които инсталират доилни и почистващи системи. Покрай работата си, наследена от..

публикувано на 28.11.22 в 15:15
SOS Детско селище Дрен

Велика Прахова: Нужно ли е алтернативно творческо обучение за деца?

Основната цел на проекта "От любов към изкуството“ е да подпомага и популяризира българското любителско изкуство по достъпен, ангажиращ интерактивен начин жителите на село Дрен, община Радомир. Откриха SOS Детски център в село Дрен В рамките на проекта се осъществиха 10 филмови прожекции на документални филми за големи български творци в..

публикувано на 28.11.22 в 12:10

Събирачите на памет от село Брезница

В полите на Пирин, на 17 километра от общинския център Гоце Делчев се намира живописното село Брезница – едно от малкото села, които не са засегнати от обезлюдяването, характерно за все повече краища на България. В момента населението на Брезница наброява над 3400 души. Безработицата в селото е рядко срещан проблем, неслучайно определят мястото..

публикувано на 28.11.22 в 11:58

“Ти дишаш това писмо“ – кои са замърсителите на въздуха в столицата?

Преди дни лекарската мрежа “Въздух за здраве“ изпрати писма, написани с мастило, направени от мръсен въздух на политици и обществени фигури. Писмата съдържат три капки фини прахови частици или 45 милиграма. Това е количеството мръсен въздух, който влиза в нашите дробове за пет месеца . Кои са основните замърсители на въздуха в столицата и..

публикувано на 28.11.22 в 09:35

В сянката на демона

Предаването е посветено на термина "съзависимост". Става дума за хора, най-често членове на семейството, към човек с болезнена зависимост от алкохол, наркотици, хазарт и други форми на обсесия. Тръгваме от факта, че всички зависим и сме съответно съзависими – както от историческото минало, така от политическите си елити, манталитета, характера си,..

публикувано на 28.11.22 в 08:19