Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Студио Мирикъл“ или за достойния творчески живот на хората с нарушено зрение

Катрин Витали, Мария Мира Христова и Нели Стойчева
Снимка: БНР

За музиката, светлината и възможните избори в живота и изкуството като издигане над изпитанието разказват музикантите от “Студио Мирикъл“ в ефира на “Нашият ден“.  “Студио Мирикъл“ е група, създадена от хора с нарушено зрение.

Музиката е важна не само за нас, хората с определено увреждане, а изобщо за човешката душа. Тя лекува, тя издига и кара човека да се чувства щастлив, да не усеща болката, страданието, да се изтръгне от тежките места и да застане на друго място“, казва един от организаторите на групата Нели Стойчева и допълва:

“Когато сформирахме групата, първият ни подтик беше да пеем съвместно. Усетихме, че толкова ни липсва това да пеем заедно, че е дошъл моментът да направим крачката и да го организираме. Ние сме били колеги в “Хора на слепите“ и още сме колеги там, но той функционира много епизодично. Това се случи през януари на 2020 г., точно преди пандемията.

Така се събрахме тези, които имаме общи интереси, харесваме една и съща музика и знаем, че имаме качества. Поканихме колегите, събрахме се шест човека, още не бяхме направили първа репетиция, дори не бяхме решили какви песни ще пеем и вече ни бяха поканили за участие в концерт. Това беше първото чудо. За съжаление след тази изява настъпи пандемията и се почувствахме заклещени, но много общувахме и тогава се роди нещо друго, започнахме да се подкрепяме с думи и слова и желание да работим дистанционно“, разказва още тя в интервю за БНР.

Мисията…

“Основната мисия на нашата дейност е достойният творчески и съзидателен живот на хората с увреждания. Искаме да докажем, че човекът, който може, може, независимо какво изпитание му е предоставил животът. Обществото си позволява да се държи снисходително с хората с увреждания и дори пренебрежително. Целта ни е да не будим съжаление, защото хората се страхуват да се срещат със страданието. Всяко страдание изглежда чудовищно и страшно. Основата ми цел е да се покаже, че тези хора са фини същества с висока чувствителност, с големи възможности, просто трябва де се намери пътят и да им се даде възможност да покажат какво могат, да покажат, че човешкият дух е много повече от едно крехко тяло“, посочва още тя.

“Музиката е с мен още от ранна детска възраст, колкото и клиширано да звучи. Занимавах се с пеене още при постъпването си в училище за деца с нарушено зрение. Беше съвсем естествено да се включа в делото на “Студио Мирикъл“, казва в “Нашият ден“ Катрин Витали, журналист в програма “Христо Ботев“, музикант и певица.

“Считам, че съчетавам успешно музиката и журналистиката. Това при мен се случва съвсем естествено. В началото на сформирането на групата бяхме шест човека. Много бързо се сплотихме и певчески, и като цяло. Почувствах колегите си като едно голямо семейство. Музиката е общата ни кауза, тя ни обединява“, разказва още тя.

Колко трудно се живее с нарушено зрение в България?

“Стремя се да гледам на нещата от друг ъгъл, доколкото това е възможно в тази агресивна градска среда. Според мен е важно как гледаме на живота, винаги съм се стремяла да следвам сентенцията, че “животът е 10% от това, което ти се случва и 90% е начинът, по който реагираш на случващото се“, разказва още Катрин в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Близо и далеч" – артпроект на Виолета Апостолова-Лети

Париж – като родно място и дом на фотографското и филмово изкуство. Париж, този световен град винаги е бил магичен, разгръщаш се разговор във дългото време на нашите емоции. В "Артефир" ви представяме резултата от една творческа резиденция, благодарение на конкурс на СБХ за пребиваване в прочутите ателиета на "Сите де зар" в Париж, където е била..

публикувано на 16.07.24 в 17:45
Бойко Богданов

Драматургиите на Бойо – разговори със себе си

В епизод 552 "Трамвай по желание" среща своята публика за пореден път с една от най-ярките фигури на българския театър – режисьора Бойко Богданов. Както е известно, Бойко също така е поет, разказвач, администратор, оперен постановчик, балетмайстор, композитор. В "Трамвая" той е гостувал в различни свои сценични превъплъщения и поприща, включително и..

публикувано на 16.07.24 в 17:00
Кадър от филма „Ята пилигрими“.

Предстоят вълнуващи кинопътешествия

Август отново ще предложи вълнуващи вечерни пътувания по цял свят, благодарение на 11-ото издание на филмовия фестивал "Кино за пътешественици". Откриването ще бъде на 1 август , когато Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето африканско пътешествие продължило над два месеца, което обхваща страните между Бенин и Сиера Леоне..

публикувано на 16.07.24 в 16:35

Концерти, спектакли, филми и детска програма на Sofia Summer Fest

За пета поредна година Sofia Summer Fest отваря вратите си в Южния парк II, за да посрещне всички почитатели на културните събития под открито небе в лятната столица. Тази година летният културен фестивал на София ще бъде открит с голям концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли, а в следващите 30 дни жителите и гостите на града ще могат да се..

публикувано на 16.07.24 в 10:00
Аспарух Лешников

127 години от рождението на Аспарух Лешников - Ари

" Пях 40 години. Знам, че не съм живял напразно. Всеки човек трябва да обича работата си. Да пееш е прекрасно и затова аз обичах моята работа. За мен беше чест, нали? Защото оставих нещо на хората, без значение дали са германци, англичани, българи, французи, американци или други." Аспарух Лешников, 1975 г. Днес къща-музей "Кирково..

публикувано на 16.07.24 в 09:11