Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гълъбин Христов в столичната галерия "Астри"

Снимка: галерия "Астри"

Галерия "Астри" представя новата изложба на художника Гълъбин Христов, наречена "Изчезващо минало". Тя представлява цикъл около 60 майсторски акварела, малък формат – една техника, която изисква наистина висок професионализъм, особена нагласа и изящна естетика. Това го виждаме в тези деликатни акварели, със сюжети към изчезващото минало – морето, реката, брега, дървените лодки, рибарите, рибите, защото и рибите изчезват. 

Без носталгия, фино, но категорично Гълъбин Христо връща към надеждата да останем при обикновените неща, към природата, към притихналото море. 

В галерията се показва и един Ноев ковчег, пластика от камък, защото художникът всъщност е скулптор и се изявява в този жанр изключително успешно.. И лодките в тези майсторски акварели носят усещането за Ноевия ковчег, за мита, за човешката природа да оцелява.

Току що завърнал се от един симпозиум, Гълъбин Христов разказва за акварелите, за това изчезващо минало, което трябва да съхраняваме. Както обикновено, има и думи на галеристката Вихра Пешева за избора ѝ на тези изящни акварели.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – галерия "Астри"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Даскалова за спектакъла "Право в очите"

В Драматично-куклен театър "Константин Величков“ - Пазарджик се състоя премиерата "Право в очите" от Весел Цанков и Георги Мамалев. Режисьор на спектакъла е Владлен Александров, сценография Боряна Семерджиева. Двете действащи лица Той и Тя са поверени на Георги Мамалев и Людмила Даскалова. "Импровизирано телевизионно студио, в което неудобните въпроси..

публикувано на 09.12.22 в 17:45

"Артикулат" – звуков пърформанс, генериран от компютър

Звуковата пърформанс инсталация "Артикулат" е дело на четирима музиканти, които чрез аудио-визуална компютърна система пресъздават музиката, генерирана от компютър, на база на техните чувства и мисли по време на концерта, както и на базата на усещанията и емоцията на публиката. Всеки музикант е оборудван със специално устройство за биофийдбек, което е..

публикувано на 09.12.22 в 16:56
Софи Дол, Дарина Маринова и Пия Лейно (от ляво надясно)

Софи Дол и Пия Лейно – гости на Софийския международен литературен фестивал

Французойката Софи Дол и финландката Пия Лейно са специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда успоредно с Панаира на книгата . Срещата е на 9 декември от 19 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Френската писателка и актриса Софи Дол е в България, за да представи книгата си "В голямата обществена пералня". Преводач е..

публикувано на 09.12.22 в 16:10
Сезоните на живота

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

След юбилейното си представяне с акварелни творби   във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея..

публикувано на 09.12.22 в 13:21

За странната комбинация да си доцент и рокаджия

Да си доцент и рокаджия е странна комбинация . Но Ангел Ангелов-Джендема владее двете си лица еднакво добре .  Той предизвикателно съчетава академичната кариера в езикознанието с бунтарската си музика. Български рок певец или езиковед  Ангел Ангелов-Джендема е много ярка и самобитна фигура. От една страна, той е типичен академичен..

публикувано на 09.12.22 в 13:00