Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

The Image Generator в търсене на колективното въображение

Съществува ли все още колективно въображение и може ли изкуството да открие пътя до него? Могат ли артистите да противодействат на поляризацията и разцепването на обществото като ни въведат в дълбините на споделените образи, страхове, ценности и убеждения? В България гостува платформата за сайт-спесифик изкуство The Image Generator. Творци от цял свят работят заедно в подземията на Общинския културен институт "Красно село" за да създадат лабиринт от пърформанси и инсталации в отделните помещения на бомбоубежището.


В "Какво се случва" инициативата представят организатори от България и чужбина -  хореографът и визуален артист Християн Бакалов и кураторката от Анверпен, където от седем години се провеждат сайт-спесифик хепънингите The Image Generator, Мерием Байрам.


The Image Generator отваря врати в събота (8 октомври) в 15 часа в Общинския културен институт "Красно село", а подробна програма и повече за проектите на дошлите за събитието български и чуждестранни артисти можете да прочетете тук.

Снимки: The Image Generator
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Живков и Емил Янев (от дясно наляво)

Аз и моите вдъхновения

В епизод 477 "Трамвай по желание" среща своята публика с актьора, режисьор и преподавател Димитър Живков. Димитър Живков е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 2007г. в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2007 г. до 2016 г. е част от трупите на ДТ “Стефан Киров“ в Сливен, ДТ "Гео Милев“ в Стара Загора и Сатиричния театър "Алеко Константинов“...

публикувано на 08.12.22 в 17:35

Нова книга на Галин Тиханов

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представена книгата на Галин Тиханов "Световна литература. Космополитизъм. Изгнание" – избрани статии и интервюта. Залата се изпълни с едни от най-изявените български литературоведи и преподаватели, както и със студенти от хуманитарни специалности. Този интерес не е случаен, разбира се. Галин Тиханов..

публикувано на 08.12.22 в 16:10

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 4 декември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 декември. От 6 до 11 декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе десетото издание на Софийския международен литературен фестивал. Тази година..

публикувано на 08.12.22 в 15:09

Украински бежанци отправят "Молитва за дома" във фотографиите на Валери Пощаров

Умът и душата ти да са в пълна хармония – това навярно е всичко, което човек може да иска в живота. Звучи някак лесно, но всички добре знаем, че по-трудно от постигането на този баланс едва ли има. И все пак не спираме да се стремим към него, всъщност в това се крие и магията на човешкото съществуване. Макар всичко на този свят да е преходно, да се..

публикувано на 08.12.22 в 09:12

Ангел Маринов: Основното в тангото е страстта (видео)

Снимки: БНР, Youtube

публикувано на 08.12.22 в 08:30