Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра на вниманието – жени композитори

Флорънс ПрайсВ това издание на "Контемпо" представяме творби от родената в Арканзас през 1887 г. Флорънс Прайс – първата афроамериканка, чиято композиция е изпълнена от голям симфоничен оркестър.

Флорънс Прайс е родена в расово интегрирана общност в Литъл Рок, Арканзас, през 1887. На четири години свири на първия си клавирен рецитал, а на единадесет публикува първата си композиция – всичко това под ръководството на майка си. След като завършва гимназия, напуска Литъл Рок, за да учи в Консерваторията на Нова Англия. По съвет на майка си се представя за мексиканка и получава бакалавърска степен по музика през 1906 – единствена от 2000 студенти, които изучават две специалности: орган и пиано. След дипломирането си тя преподава една година в кампуса на презвитерианската академия "Котън Плант-Аркаделфия" в североизточен Арканзас, след това в "Шортър Колидж" в Литъл Рок, а от 1910 до 1912 г. – в университета "Кларк" в Атланта, преди да се върне в Литъл Рок, където дава частни уроци и се занимава с композиция.

Тя става първата чернокожа композиторка, чиято симфония е изпълнена от голям американски оркестър. Музикалният директор Фредерик Сток и Чикагският симфоничен оркестър представят световната премиера на нейната Симфония № 1 в ми минор на 15 юни 1933, в театър "Аудиториум" по време на изложението "Векът на прогреса" в Чикаго. Историческият концерт на 15 юни, озаглавен "Негърът в музиката", включва и произведения на Хари Бърли, Роланд Хейс, Самюъл Колридж-Тейлър и Джон Карпентър, изпълнени от пианистката Маргарет Бондс и тенора Роланд Хейс с оркестъра. Въпреки че тази премиера носи незабавно признание и слава на Флорънс Прайс, успехът ѝ като композитор не се очертава. Тя ще продължи да води трудна битка. Общността "Women's Voices for Change" споделя в публикация от 8 март 2013 г.: "Битка, много по-голяма от всяка война, която чистият талант и музикалните умения могат да спечелят. Това е битка, в която беше въвлечена цялата нация – опасна смес от сегрегация, закони на Джим Кроу, закостенял расизъм и сексизъм".

Същата съдба сполетява и сънародника на Прайс от Арканзас – Уилям Стийл. Много други ще последват тази съдба поради ширещия се ендемичен и системен расизъм. Днес ние отдаваме почит на творчеството, оставено от Флорънс Прайс за бъдещето.


Представяме и запис от концерт, състоял се на 8 март 2022 г. в Temple Church – Лондон, с участието на BBC Singers и органистката Анна Лапууд. Програмата включва вокални и инструментални пиеси от съвременни композиторки от Великобритания, САЩ и Канада, сред които саКристина Аракелян със"Star Fantasy" и Джун Никсън с "Alleluias", Керенса Бригс с "Hear My Prayer", Сара МакДоналд с трио върху "Attende Domine", Мелиса Дънфи с"I am the world", Сесилия МакДауъл с "Veni Creator" и Джудит Бингам с "Ave Virgo Sanctissima".

Не пропускайте да слушате цялото предаване тази сряда – 12 октомври, от 19.30 часа.

Снимки: @FlorenceBeatricePriceComposer, @BBCSingers

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25