Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра на вниманието – жени композитори

Флорънс ПрайсВ това издание на "Контемпо" представяме творби от родената в Арканзас през 1887 г. Флорънс Прайс – първата афроамериканка, чиято композиция е изпълнена от голям симфоничен оркестър.

Флорънс Прайс е родена в расово интегрирана общност в Литъл Рок, Арканзас, през 1887. На четири години свири на първия си клавирен рецитал, а на единадесет публикува първата си композиция – всичко това под ръководството на майка си. След като завършва гимназия, напуска Литъл Рок, за да учи в Консерваторията на Нова Англия. По съвет на майка си се представя за мексиканка и получава бакалавърска степен по музика през 1906 – единствена от 2000 студенти, които изучават две специалности: орган и пиано. След дипломирането си тя преподава една година в кампуса на презвитерианската академия "Котън Плант-Аркаделфия" в североизточен Арканзас, след това в "Шортър Колидж" в Литъл Рок, а от 1910 до 1912 г. – в университета "Кларк" в Атланта, преди да се върне в Литъл Рок, където дава частни уроци и се занимава с композиция.

Тя става първата чернокожа композиторка, чиято симфония е изпълнена от голям американски оркестър. Музикалният директор Фредерик Сток и Чикагският симфоничен оркестър представят световната премиера на нейната Симфония № 1 в ми минор на 15 юни 1933, в театър "Аудиториум" по време на изложението "Векът на прогреса" в Чикаго. Историческият концерт на 15 юни, озаглавен "Негърът в музиката", включва и произведения на Хари Бърли, Роланд Хейс, Самюъл Колридж-Тейлър и Джон Карпентър, изпълнени от пианистката Маргарет Бондс и тенора Роланд Хейс с оркестъра. Въпреки че тази премиера носи незабавно признание и слава на Флорънс Прайс, успехът ѝ като композитор не се очертава. Тя ще продължи да води трудна битка. Общността "Women's Voices for Change" споделя в публикация от 8 март 2013 г.: "Битка, много по-голяма от всяка война, която чистият талант и музикалните умения могат да спечелят. Това е битка, в която беше въвлечена цялата нация – опасна смес от сегрегация, закони на Джим Кроу, закостенял расизъм и сексизъм".

Същата съдба сполетява и сънародника на Прайс от Арканзас – Уилям Стийл. Много други ще последват тази съдба поради ширещия се ендемичен и системен расизъм. Днес ние отдаваме почит на творчеството, оставено от Флорънс Прайс за бъдещето.


Представяме и запис от концерт, състоял се на 8 март 2022 г. в Temple Church – Лондон, с участието на BBC Singers и органистката Анна Лапууд. Програмата включва вокални и инструментални пиеси от съвременни композиторки от Великобритания, САЩ и Канада, сред които саКристина Аракелян със"Star Fantasy" и Джун Никсън с "Alleluias", Керенса Бригс с "Hear My Prayer", Сара МакДоналд с трио върху "Attende Domine", Мелиса Дънфи с"I am the world", Сесилия МакДауъл с "Veni Creator" и Джудит Бингам с "Ave Virgo Sanctissima".

Не пропускайте да слушате цялото предаване тази сряда – 12 октомври, от 19.30 часа.

Снимки: @FlorenceBeatricePriceComposer, @BBCSingers

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15