Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Маева

За тънката нишка животът да продължи и след смъртта

Защото донорството е най-безценният дар ?

Съвременната медицина налага трансплантацията като единственото животоспасяващо лечение при терминална фаза на органна недостатъчност. От изключително значение е България да има работеща Национална програма за развитие на донорството и трансплантациите, но тя седи някъде на хартия.

"За съжаление тази, така добре рекламирана Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, която стартира през 2019 г., стигна до момента, в който дойде пандемията и всичко замръзна. Най-лошото, което се случи, е, че имаше опция много български лекари и медицински сестри да бъдат обучавани в рамките на тази програма, но така това и не се случи“, посочва Наталия Маева, зам.-председател на Националната пациентска организация и председател на секция “Редки болести и трансплантации“.


Изпълнителнта  агенция "Медицински надзор" и Министерството на здравеопазването продължават да мълчат деликатно относно финализиране на обучението на лекарите, които тук трябва да наблюдават белодробно трансплантираните пациенти в Университетската болница във Виена, допълва Маева.

"Влизането в новия ми живот през първите два месеца беше свързано с разговори с моите бели дробове и ги питах, как се чувствате в моето тяло. Беше ли ви интересно с мен? Опитвах се по някакъв нестандартен начин да свикна с частта, която ме върна към нормалния, към активния живот. Радвам се, че всеки ден мога да правя дълги разходки, защото това ми липсваше 7 години", посочва Наталия Маева.


Посланието

"Дарявайки частица от вашия роднина, вие правите невероятен подарък на друг човек, който ще продължи да живее активно и ще се грижи прекрасно за този подарък. Това е най-безценният подарък, който човек може да направи на друг човек. За хората, които са в листата на чакащите, бих казала, опитайте се да бъдете позитивни. Вярвайте, че и вашето чудо ще дойде, но се опитайте да бъдете в добра физическа кондиция, когато дойде денят „Т“ ", споделя Наталия Маева.

Целия разговор с Наталия Маева можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: ИАМН

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката зу за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45