Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Многовековното село със звучното име Пищигово

7
Снимка: Валери Леков

Село Пищигово се намира на 12 километра от общинския си център Пазарджик, разположено е на половин километър от река Луда Яна и в него живеят повече от 900 човека.

Не се знае кога е възникнало селото, но в неговото землище са пръснати 17 тракийски надгробни могили, които показват, че то е било обитавано от траките.


Според турски документ от 1576 г. в Пищигово, което по това време се наричало Айгърлар, имало един едър овцевъд и той бил турчин. Името Айгърлар (Атовете) и народно предание говорят за връзка със село Конаре, чието население е отглеждало държавни коне. А пищиговци отглеждали айгъри (жребци). До 1925 г. между землищата на село Мало Конаре и Пищигово не е имало граница и землището на Мало Конаре в далечно минало се е простирало на север чак до село Черногорово и Алифаково, което пък е било заличено през 1888 г. поради изселване.

Латинка Мемедали, секретар на читалището
Освен сегашното си име Пищигово и предишното Айгърлар, селото е било наричано и Айгъркьой и Чифчикъс (Земеделка мома). Това ново име се обяснява с обстоятелството, че жените от селото се занимавали интензивно със земеделие, тъй като мъжете били повече ангажирани с коневърдство.


Но още преди Освобождението, селото се нарича с българско име - Пищигово. На гърба на една черковна книга в черквата на с. Черногорово била открита бележка от тогавашния свещеник, в която се поменава село Пищигово с дата 1867, август, 18 ден. В книгата на Стефан Захариев "Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза" от 1870 година за Пищигово се казва - "Село в полето на половин час път от Доган (Мало Конаре) и на 2 3/4 часа от Пазарджик с 85 къщи и 320 жители българи земеделци и скотовъдци". Материалите за тази книга са били събрани до 1851 година, което означава, че по това време вече се е използвало името Пищигово.

Още за миналото и настоящето на селото и неговите жители ще научите в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50