Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Иванов: Казват ни – винаги знайте чий е Крим

Снимка: БГНЕС

Какъв начин на "общуване" са кибератаките срещу институционални сайтове, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

Кой кого и за какво предупреждава

"В Русия масирани атаки като тази, която се случи през миналия уикенд, не се случват без благословията на Кремъл и на ФСБ, тоест няма как това да стане случайно. По тази причина такива предупреждения имат винаги някакъв политически подтекст. На Русия ѝ харесва ние да стоим далеч от конфликта и да не се ангажираме с него, включително да не изпращаме оръжия на Украйна, и в крайна сметка да станем нейна най-вярна колония на Балканския полуостров, каквато безспорно някои политици демонстрират, че сме.

Атакуваха президентската институция, защото тя към момента е единствената работеща институция, правителството е негова функция, а парламента е в насипно състояние и никой не знае, дали ще произведе консенсус, или ще се окаже импотентно сборище на много хора с болни амбиции. Тоест казват ни – винаги знайте чий е Крим и че ние можем.

Русия поддържа киберармия от 1800-2000 души, без да броим троловете. Тролските ферми са нещо съвсем различно и никой не знае с точност колко хора работят там. Фабриката им е базирана в Санкт Петербург и оперира съвсем легално, и никога не е отричала връзките си с Кремъл. Но киберармията от активни хакери, които си сътрудничат с диктатора в Москва, те могат на практика да приземят и да заблудят обществото, в частта, в която то зависи от публични интернет услуги по някакъв начин – мобилни банкирания, мобилни оператори и т.н."

Главният прокурор и кибератаките

"Преди дни в репортаж на БНТ по повод новината, че и сайтът на прокуратурата е бил атакуван, Иван Гешев направи странна връзка – каза, че според него не било случайно, че тъкмо когато евроатлантически партии атакуват прокуратурата, заедно с това и руски хакери са я атакували. Това е прочит на ситуацията, който всъщност е изгоден само и единствено за Гешев. По някакъв начин той иска да покаже, че е жертва на някакъв вид конспирация, а не е виновен за половината от ситуациите, които имаме в момента в България.

Първо, прокуратурата не беше атакувана конкретно, а беше атакуван целият домейн "government.bg", между които е и прокуратурата, защото за нея отговарят същите сървъри, същите DNS услуги, и това, че нейният портал изчезна временно, е вторичен ефект. Но няма данни, че сайтът на прокуратурата е атакуван пряко. Тоест г-н Гешев тълкува събитията, както му е изгодно, в този случай внушава, че някой е против него."

Медийният закон в Труция и предоставяне на лични данни от социални мрежи

"Невъзможно е Фейсбук и останалите социални мрежи да "угодят" на искането на Ердоган и да предоставят на правителството му лични данни за потребителите си. По тази причина е много вероятно те да бъдат забранени в Турция. Което може би е и желаният от Ердоган резултат. Да ги забрани по подобие на Путин в Русия или както е в Китай? Самите платформи не са готови да предоставят такава информация, дори и да имат желание. Това означава да се дадат на турските служби безпрецедентен достъп до базата данни на платформите, така че службите да могат да ровят свободно в тях и да извличат каквато информация им е необходима. Такъв достъп не е даден на никого досега. Няма да бъде даден, още по-малко пък на Турция."


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката му за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45