Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метастазите на конспиративните теории или как "кемтрейлс" изместиха "Мъдреците от Цион"

За кого са удобни конспиративните теории? Защо мистификациите намират радушен прием в обществото? Как изглежда човекът, който знае всичко? Какво представлява метаморфозата на конспирацията? 

Цветелина Вътева, журналистката от сайта "Булевард България", публикува анализа си на тема "Конспиративното мислене – невротичният симптом на един народ". С нея в "Мрежата" коментираме как градските легенди и конспиративните теории са толкова жизнени, че никакви научни факти и доказателства не са в състояние да ги оборят. 

Безсилието на научните доказателства

"Научните доказателства изобщо не могат да достигнат до хората, които сляпо вярват в конспиративните теории. Не мисля, че дори и да им бъдат презентирани ясно и на хартия, ще има ефект. Това е част от механизма на конспиративното мислене – пълната убеденост, че всичко е лъжа, че официалните медии лъжат, че официалната информация е невярна. Цялата тази абсолютна убеденост и непоколебимост е част от невротичния симптом на един народ.

Тези процеси се появяват във времена на криза и несигурност и има една основна емоция – страхът, който играе ролята на чернозем. Когато хората са подвластни на страха, са по-склонни да намират някакво успокоение във фалшивата информация. През последните няколко години всички живеем в повсеместен страх, в една непрекъсната травма. Това започна с началото на пандемията от Covid, продължи с войната в Украйна. Напрежението е толкова голямо и митът, че съществуваме в някакъв спокоен свят, сега се развенча рязко, защото нито здравеопазването, нито културата, в която живеем, нито образованието ни предлагат някакви адекватни механизми да преработим тази травма и това понякога резултира в сляпа вяра в конспиративни теории."

Ползата от конспиративните теории

"Със сигурност някой печели от това. Да кажем, че с управлението на Доналд Тръмп видяхме пример, в който политик от такава величина подкрепяше гласно конспиративни теории. Но тук пък позитивното е, че дойде новината, че Алекс Джонс, който е голям конспиративен теоретик, е осъден да плати 965 милиона долара обезщетение на семействата на загиналите деца по време на стрелба в Кънектикът. В тази история са завъртени ужасно много пари. Той е твърдял, че стрелбата е инсценировка и че е организирана от хората, които са против това всеки да може да притежава огнестрелно оръжие и в крайна сметка печели изключително много последователи, които започват да заплашват родителите на загиналите деца. Много гнусна история, но ето една победа на разума и този човек е осъден да плати една много солена глоба."

Как изглежда човекът, който знае всичко?

"Това е абсолютно митичен образ, който може да изглежда различно. Виждала съм го в образа на фризьорка, в образа на козметичка, но също така съм го виждала в образа на учители, в образа на приятели от детството. Човек може да го види в образа на свой партньор или приятел, дори в образа на някой от родителите си. Според мен конспиративните теории направиха един интересен завой и сякаш излязоха от полето на това, което ние малко високомерно си мислихме, че влияе на по-интелектуално недоимъчните. И в един момент тези теории плъзнаха на много неочаквани места, защото на мен ми се случи, покрай ваксинацията за Covid и след това покрай нахлуването на Русия в Украйна, да чуя мнения, които са конспиративно подплатени, от мои близки хора. Това се случи на много от нас, т.е. те излязоха от тези затворени групи на антиваксъри или на хора с определена ориентация и метастазираха."

Съчки в огъня на конспирацията

"Социалните мрежи, който свикнахме да обвиняваме за всичко и не са някакво ултимативно зло, но определено улесниха потока на конспиративните теории и стана много лесно човек да получи достъп до тях. / ---/ Основният проблем е, че конспирациите цъфтят и имат плодородна почва точно в кризисни времена и е тъжно, че очевидно хората не могат да намерят смисъл, упование и надежда в нещо друго и заради това се вкопчват във фалшивата информация, която по някакъв начин ги успокоява, облекчава тревогата им и им действа добре. И изнася навън отговорността, защото е по-лесно е да си мислиш, че една шепа зли хора управляват всичко, а ти нищо не можеш да направиш с това."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Легендите на сцената: Спомени от първите издания на "Аполония"

В импровизираното студио на предаването "Нашият ден" се проведе разговор с Маргарита Димитрова, директор на Празниците на изкуствата "Аполония", за миналото, настоящето и бъдещето на този значим културен фестивал. Празниците на изкуствата "Аполония" се организират от фондация "Аполония", създадена през 1991 г. Фестивалът, чийто първи издание се проведе..

публикувано на 28.08.24 в 10:23
Рашко Младенов

Началото на уличното изкуство на "Аполония": Рашко Младенов разказва

Историята на Празниците на изкуствата "Аполония" е изпълнена с уникални моменти, които са оставили траен отпечатък в културната памет на страната. Един от тях е първото участие на Рашко Младенов, заедно с Веселин Ранков и Иван Петрушинов, в уличното изкуство на фестивала през 1987 година . Това събитие бележи началото на нова традиция, която не само..

публикувано на 28.08.24 в 08:46
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57