Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BluNea Jazz Strings – интимност, емоция, уют

Невен Петрова и Александър Куманов
Снимка: личен архив

В предаването "Контемпо" гостуват Александър Куманов и Невен Петрова, за да разкажат за най-новия си албум: BluNea Jazz Strings. Продукцията провокира интереса на водещата заради класическите елементи в избора на състава. Чуйте повече:

На въпроса как се е срещнал с музиката, Александър Куманов отговаря шеговито: "Аз започнах от рано. Първо, беше с една ракета за федербал, след което минах за малко на цигулка и след това като харесах китарата, започнах да свиря". Разширяването на състава от вокал, акустична китара и контрабас с цигулка, виола и виолончело носи ново темброво богатство. Има обаче липсващ елемент – ударната секция. Историята на идеята разкриват гостите на "Контемпо":

Невен Петрова и Александър Куманов се запознават през 2005 г. на летище, на път за Южна Корея, където двамата концертират в различни състави. Малко след това се заражда идеята за дуо, което до ден-днешен работи в жанра на джаза. Въпреки джаз кариерите, в които Невен и Александър постигат успехи, и двамата са започнали професионалния си път с класическа музика. Ето как:

Невен Петрова: "Музиката… не се довеждаш сам до нея. По-скоро тя си те изтегля и си те издърпва. Тя си те вика и е толкова убедително това привличане, че дори да се опиташ да правиш нещо друго, винаги връщането е в музиката. Всяка болка, всяка радост, всяка емоция в нюансите е била свързана с пристана музика".

Новият албум BluNea Jazz Strings може да бъде чут на 7 и 20 декември 2022 г. в галерия "Портрет".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10
Атанас Кръстев, Валерия Христова-Димитрова, Гергана Иванова и Мартина Табакова

Красива програма с творби за флейта, виолончело и пиано

Гергана Иванова, Мартина Табакова и Атанас Кръстев предлагат на публиката в камерна зала "България" по-рядко изпълнявани произведения от Йозеф Хайдн, Йохан Хумел, Филип Гобер и Жак Ибер на 20 февруари 2024 година. "Аз съм много щастлив, че имаме възможност да направим този проект. Смятам, че тези произведения не се познават много добре от..

публикувано на 19.02.24 в 12:05
Корин Уинтърс и Антон Росицкий

"Русалка" на Дворжак за първи път на оперната сцена в Лиеж

Сцената е огряна от сребърна луна, на брега на езерото лежи безжизненият принц, повален от фаталната целувка на красивата нимфа. Над студената водна повърхност отеква тъжният плач на Водния дух, загубил завинаги любимата си дъщеря. Завесата в Лиеж бавно се спускаше след изумително красивия финал на "Русалка". Поетичният шедьовър на Антонин Дворжак се..

публикувано на 18.02.24 в 08:50

"Жената без сянка" от Рихард Щраус с възхитително изпълнение на сцената на Виенската държавна опера

Спектакъл на "Жената без сянка" от Рихард Щраус от 14 октомври 2023 година във Виенската държавна опера оставя публиката "разтърсена и с възстановена вяра в човечеството", споделя Ацуко Имамура. В солистичния състав участват Андреас Шагер, Елза ван ден Хефер, Таня Ариане Баумгартнер, Клеменс Унтеррайнер, Михаел Фоле, Елена Панкратова, Мария Назарова,..

публикувано на 17.02.24 в 07:50