Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 27 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Иван Николов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Будителите – новите очаквания
Предаването отдава необходимата почит на всички българи, които са посветили живота си за осъществяване на светлите идеали, за изграждане и развитие на българската държава. И не по-малко важно – Денят на народните будители да бъде повод да се изтъкнат примери на любов и грижа към Отечеството, които да бъдат последвани и от следващите поколения. Защото будител е носителят на прогресивната промяна, отстояващ своята правда в името на по-добър живот за всички.. А дали и днес е така? Какъв е образът на днешния будител и дали го забелязваме, дали познаваме неговите дела?
За това ще разговаряме в предаването с Бойко Ламбовски – поет, публицист, есеист и преводач, Любен Козарев, управител на издателството "Изток-Запад" и Румен Дечев – политолог, общественик и книгоиздател.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева.
Концертният албум "25th Anniversary Live in Amsterdam" на група "Тото".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
За вас – качествен уърлд, духова и алпийска музика от южна Германия. Сред участниците – "Ердингер Музикантен", Томас Фелдер, оркестрите на Карлсбад и Берхтесгаден, и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Котешко разкаяние" от Георги Райчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 4 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Христина Симеонова
• Епизоди от живота
• Темите на деня: Разговор с Габриела Маркова, която се опитва да влезе в една българска институция.
• Темата на деня: От избиването на елитите до (само)отстраняването им от обществения разговор – 85 години след един от черните дни на Украйна – с историка Манол Глишев проследяваме десетилетията до днешния.
• Разговорът: В отново трудни за бесарабските българи времена – разговор с Галин Георгиев, автор на новопоявилото се изследване "Традиции, памет, идентичност на българите в Украйна и Молдова. Динамика на културата в диаспора". Два дни преди Деня на бесарабските българи ще ви срещнем и с младежите Анастасия Стеблецкая и Владислав Ромалийски.
• Времето на редактора: Човешкото тяло като храм Божий: Къде е границата между добрата грижа и превръщането на тялото в идол – разсъждения на прот. д-р Добромир Димитров, участник в наскоро състоялата се научна конференция "Църква, идеология, трансхуманизъм".
• Денят делово:

- "Балансът между ролите на жените в бизнеса и извън него" – Славянка Стойкова и Десислава Авджиева от Асоциацията на жените предприемачи "Селена" с акцентите в предстоящото IV издание на бизнес форума "Денят на жената предприемач".
- "Работещите бедни": Кои са те и променя ли се техният профил? Разговор с Адриан Николов, експерт от Института за пазарна икономика.
- Какъв зимен сезон да очакваме в сферата на туризма и ще доведат ли до отлив на посетители рекордните цени на празнични пакетни услуги? Коментар на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от албума From Donny…With Love от 2008 г. на американския поп певец, актьор, телевизионен водещ, танцьор и бивш тийн идол Дони Озмънд.
Дони е считан за едно от децата чудо в музикалната индустрия през 70-те год. на миналия век. Става световноизвестен с песента Puppy Love на Пол Анка и е част е от семейната музикална група The Osmonds, състояща се от братята и сестрите му.
Ще звучи с хитове от поп, рок и джаз музиката.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Есенни литературни дни 2022 в Стара Загора: 39-то издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев". Разговор с Красимира Лекова от библиотека "Родина".
• Кампания "Купи една книга. Дари я на своето училище" на Асоциация "Българска книга", подкрепена от Министерство на образованието и науката. Разговор с издателя Виктория Бисерова, инициатор на събитието, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.
• "Да пътуваш с Роберто": фотографска изложба и премиера на фотоалбум с кадри от Тибет и Иран на Людмила Капитанова. Среща с авторката.
• Театрални премиери:
- Премиера в Театрална работилница "Сфумато" на спектакъла "Дишай" от Дънкан Макмилан. Разговор с режисьора Марий Росен.
- Премиера в габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" на спектакъла "Войната на Микеланджело" от Анна Петрова. Разговор с режисьора Петринел Гочев.
• Столичната галерия "Интро" отбелязва своята 5-годишнина. Среща с художника и дизайнер Валентин Щинков по повод творбите в новата му изложба "Монохромно".

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Свирят прочути музиканти от различни поколения: триото Пинкас Цукерман – цигулка, Жаклин Дю Пре – виолончело и Даниел Баренбойм – пиано; флейтистът Жан-Пиер Рампал и пианистът Юрий Буков; виолончелистът Мстислав Ростропович в партньорство с пианиста Александър Дедюхин; цигуларят Найджъл Кенеди и пианистът Евгений Кисин.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Семейните тайни, скелетите в гардероба и непреработените травми винаги са били благодатен материал за литературата и драматургията. Те като че ли интуитивно са уловили онова, което днес е обект на трансгенерационната терапия. Как става така, че във фамилната история определени епизоди и събития се повтарят с озадачаваща методичност - разговор с психоаналитика д-р Светлозар Василев по повод книгата "Семейните фантоми на Бруно Клавие.
• Откритието на метода за генно редактиране "Криспър Кас 9", освен че поражда опасения и страхове, намира и "по-безобидни" приложения като създаването на сорт домати с добавен витамин Д и безкофеиново кафе, което по нищо не отстъпва на истинското - това е темата на "Науката не спи" с Никола Кереков.
• Зелени минути: Какво е син растеж и как България се включва в международен проект за научни изследвания в Черно море.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Жени композиторки": Анна Бон ди Венеция

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Вандализъм за спасяване на планетата. Разбираема позиция или позиция на отчаянието са акциите на екоактивистите от движението "Just Stop Oil" - разговор с художника Свилен Стефанов и с издателя Манол Пейков
• Моята история: братя Аргирови за книгата им "Гот е да сме двама"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представяме творчеството на тракийския певец Красимир Станев. За запознанството и професионалния досег с твореца споделят неговия последовател Николай Гурбанов, доцент Йорданка Неделчева - автор на книга за Красимир Станев и певицата Танка Баджакова - колежка на изпълнителя в ансамбъл "Загоре".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• От сезон 2022/2023 камерен ансамбъл "Софийски солисти" имат нов диригент. Интервю с Константин Добройков, който поема тази позиция.
• Носителката на първа награда от Международния конкурс за млади музиканти "Концертино Прага" 2022 Диана Чаушева гостува в предаването заедно с нейната преподавателка Благородна Танева. Ще прозвучи и документален запис от финалния тур, получен по линия на EBU на Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор оп. 26 от Макс Брух.
• На 3 ноември в зала "България" ще прозвучи премиерно изпълнение на Концерт за ударни инструменти от Любомир Денев. Интервю с композитора, диригентът Любомир Денев-син и солистите Дино Имери, Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.
• Доц. Александър Текелиев разказва за първото издание на Националния конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов", провел се в Бургас.
• Цигуларят Иван Пенчев и арфистката Деница Димитрова отправят покана за техен съвместен концерт с френска музика.
• Калина Василева представя програмата на Симфониета "Шумен" за месец ноември.
• Кореспондентът ни Юлия Ацмансторфер за концерт, състоял се в Брукнерхаус Линц, и интервю с певицата Елица Десева.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• На 5 ноември в десетки локации в малки и големи населени места из цяла България ще се проведе фестивалът "Sofia Game Night". За компютърните и настолни игри, експериментите, игрите с кауза, събитията за деца и градските предизвикателства, които са подготвили за посетителите ще говорим с Хелияна Велинова – организатор на фестивала и представители на организациите, които се включват тази година.
• А сега внимавайте: албума на Ози Озбърн "Patient №9"

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на тромпетистката Яз Амед, пианистите Давид "Пеня" Дорантес, Тейлър Айгсти, Емет Коен и певицата Гречън Парлато – участници в "Пловдив Джаз фест 2022".
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25