Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Театър на чудесата"

Снимка: Peter Theunissen

На 27-и октомври се открива второто издание на мултижанровия фестивал – "Театър на чудесата". Фестивалът ще представи на софийската публика поредица от изключително актуални за съвременното глобално общество теми, разказани на езика на науката и изкуството – ще се докоснем и тестваме на живо изкуствен интелект, ще дискутираме толкова актуалната понастоящем тема за постмодерната медийно-информационна среда и начините, по които тя ни манипулира, а за най-запалените любители на научния storytelling е предвидено и специално практическо ателие! Представленията и лекциите ще бъдат представяни основно на сцените на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", разказва организаторът Димитър Узунов.


След световната си премиера на Световното изложение в Дубай през януари 2022, в София пристига "Медицината на бъдещето" на италианския драматург Андреа Брунело с участието на Томазо Роси. В програмата е включено да се докосване и тестване на живо изкуствен интелект, това ще бъде в Improbotics – импровизирано театрално шоу, изпълнено с технологии и съдържащо научен експеримент на живо, базиран на теста на Тюринг.

Димитър Узунов и Ангелина Грозева
В рамките на фестивала ще се дискутира и  актуалната тема за постмодерната медийно-информационна среда и начините, по които тя ни манипулира. Освен представления, в програмата са включени и лекции. Една от тях е лекцията с импровизационни елементи, водена от химика Наско Стаменов и с участието на импро-актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева "Сладка отрова".  Научно-философско изследване върху концепцията за живота ще предостави спектакълът "What is Life?". Това е заглавието на поредица от лекции, изнесени от известния физик Ервин Шрьодингер. Димитър Узунов, заедно с най-известния астрофизик в България – д-р Владислав Божилов, в екип с режисьора и сценарист Андреа Брунело ще ви отведат по дългия път към звездите. Преди самото начало на фестивала ще бъде показан и имерсивният проект "alSham", който изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13
Белослава Димитрова и Яна Букова

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20