Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великолепното изкуство" – изложба, инсталация и пърформанс на Мира Бъчварова

Художничката и възпитаничката на Националната художествена академия – известната Мира Бъчварова, представя абстрактната изложба, инсталация и пърформанс – "Великолепното изкуство" в Деня на народните будители – 1-ви ноември. Експозицията включва платна в техниката на масло и акрил в експериментален стил в четири теми: Абстрактно изкуство – "Няма ме", Маслена техника – "Моя живот", Акрил – "Мъжете и аз", Африканска тема – живопис – "Гана". 

Картините са рисувани в периода 2020-2022 г. Четката и платното на Мира се вдъхновяват от пътуванията ѝ в Африка, Колумбия и Сицилия, от мъжката сила и аура, от паралелите между животни и хора, българската традиция и съвременния поглед към нея. Художничката подчертава формата на лицето и го деструктурира чрез цветове. Често платната на Мира оживяват върху облекла по нейни специални и екстравагантни дизайнерски решения. С това тя доказва още веднъж, че изкуството е неизменна част от нас, като дори можем да облечем любимата си картина, споделя Мира:


"Самата тема за Африка е инспирирана от модата в Гана, второ от светлината, защото в Гана свети по различен начин слънцето, цветовете са толкова ярки, че дори не ми стигна палитрата да ги уловя. А жените са толкова изваяни, така че какво повече да иска един творец като вдъхновение. В другата тема съм наблегнала на това да разруша формата на лицето, дори красивият човек, въпреки че днес са различни критериите за красота, се опитах да си представя отвътре човека. Много цветове и различни четки съм вложила. Доста пъти рисувам портрети на моето куче, което е черно, но винаги го рисувам цветно, може би такава му е душата. Някои от картините са рисувани на конюшнята, представете си ме с голям статив, четка, платно и боя."

Мира Бъчварова и Ангелина Грозева
В акрил Мира представя темата "Мъжете и аз", мъжката сила и аура я вдъхновяват по различен начин, обича да смесва образите на животни и хора, набляга на деконструиране на формата на лицето чрез цветовете. Темата на маслената техника е "Моя живот".

Абстрактното изкуство е обобщено под темата "Няма ме", там се забелязва една игра на цветове. Любима тема за Мира са и конете, които са мост между земята и небето в митологията. В изложбата ще има и специален пърформанс. Изложбата в The Steps ще продължи в голямата зала до 4 ноември 2022 г., а в мецанина до 13.11.2022 г.


Мира Бъчварова е български художник, костюмограф, художник костюми – театър, кино, клипове, пърформърс, инсталационен и графичен творец, естет и културтрегер, новатор в израза си, моден дизайнер - авангардист. Кариерата ѝ се характеризира като страстна, дори с остър публичен дебат. Скандализира обществото с нетрадиционните си модни пърформънси и изложби, в които настоява да разкаже поетично за драмите на обществото. Винаги засяга горещи наболели теми, които завоалира зад воала на модата и изкуството. Участва във филмови продукции, театрални постановки и видеа като дизайнер костюми. Зад гърба ѝ са и редица благотворителни акции.

Мира Бъчварова е член на Съюза на Българските художници. Завършила е Националната художествена академия "Николай Павлович" – София, специалност "Художествено и пространствено оформление" при проф. Лозанов, проф. Йонов 2000 г., Образователна-квалификационна степен – магистър. Средното си образование завършва в Техникум по облекло и дизайн "Вела Благоева", специалност "Технолог на облеклото". Тази година Мира Бъчварова бе първият дизайнер, който представи на "catwalk" подиумът на Fashion week, театрални костюми, с което успява да направи мост между изкуството на театъра и модата.

Снимки: личен архив на Мира Бъчварова, БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18