Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. д-р Тодор Коларов: Нотариусите и адвокатите – "пазачи на портите" на финансовата система

Проектът "Light" – има ли юридическа компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма

доц. д-р Тодор Коларов
Снимка: БНР

Борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма е във фокуса на вниманието на европейските юристи от години. На 25 октомври в Европейския парламент в Брюксел се проведе заключителна конференция по проекта "Light", който има за цел да повиши компетентността на адвокатите и нотариусите в сферата на предотвратяване на изпирането на пари в борбата с финансиране на тероризма. Дейностите по проекта "Light" включват подготвителна фаза, включваща оценка на прилагането на националното ниво на правото на ЕС в областта на предотвратяване на изпирането на пари, както и на разработване на методология и образователни материали, провеждане на обучителни дейности, включително и електронно обучение, минаха и четири обучителни семинара на високо ниво.

Какви са изводите и резултатите от проекта "Light" – има ли юридическа компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма?

Доц. д-р Тодор Коларов, ръководител на департамент "Национална и международна сигурност" – Нов български университет, коментира конференцията в предаването "Законът и Темида":

"България участва в тази инициатива с още три държави на ЕС – Белгия, Испания и Италия. Целта на това изследване беше да се повиши квалификацията на нотариусите и адвокатите, за да могат те по-добре да познават своята роля като "пазачи на портите" на финансовата система, за да се предотврати изпирането на пари. А от друга страна, да се оцени и какви са слабостите и затрудненията, които те срещат. 

Тази конференция предизвика голям интерес, имаше както представители на ЕК, на Комитета, генералният директор на CEPLIS (The European Council of the Liberal Professions), така и представители на обществото на адвокатите и на нотариусите в Европа. Особено в процеса на предложения за обсъждане законодателен пакет в рамките на ЕС."

Чуйте цялото интервю с доц. д-р Тодор Коларов в звуковия файл.


Гост на "Законът и Темида" е и адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на предаването. Тя наблегна върху превенцията срещу изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма. 

"Целта на проекта "Light" е да се засили прилагането на мерки, както и да има обучение в разпознаването на случаи, в които може да се стигне до изпиране на пари. Етапите бяха четири – в Рим, в Брюксел, в София и в Мадрид. Следва да се обобщят изводите от разследването на нарушения и финансови престъпления. Също да се подкрепят новите законодателни мерки на ЕС."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – БНР


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Формалното отношение към вярата

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсей. Такова е тяхното отношение и към чет­въртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 10.12.23 в 09:10
Центърът и кметството в село Илинден

Известните личности на село Илинден

Хаджидимовското село Илинден е последното населено място, преди границата ни с Гърция. В близост до него е изграден ГКПП Илинден - Ексохи. Разположено е в северните склонове на планината Стъргач и се намира на 14 километра от общинския си център Хаджидимово и на 18 километра от град Гоце Делчев. До 1951 година името на селото е Либяхово. През XIX..

публикувано на 09.12.23 в 09:45
Емилия Димитрова-Данкова  (вляво) с адвокат Лора Георгиева от АКФ

Регионалната журналистика и битката ѝ с вятърните мелници – докога?

За четвърти път Антикорупционният фонд връчи наградата си "Червена линия". Получават я журналисти от печатни издания, електронни и онлайн медии, които чрез свои материали са осветили случаи на корупция и са допринесли за утвърждаване на принципите на върховенство на правото в България. Емилия Димитрова от платформата "За истината " спечели..

публикувано на 09.12.23 в 08:50
Йосеф Хадад

Когато е удобно лицемерно да мълчиш

Два месеца след кървавия погром на терористичната организация "Хамас" над мирните жители от Южен Израел, в който бяха убити и разпознати останките, към този момент, на повече от 1200 души, два месеца след като бяха отвлечени 240 мирни граждани – бебета, деца, жени и мъже – и когато дни след връщането на част от заложниците те започнаха да говорят за..

публикувано на 08.12.23 в 15:45
Снимката е илюстративна

Доброволна делба – справедливо разпределение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Иван Пейчев от София е съсобственик на своята сестра на едно дворно място във вилна зона Банкя с площ около 1700 кв.м. От една година между двамата тече една кореспонденция във връзка с делба на този имот. Цели се доброволно..

публикувано на 08.12.23 в 14:10