Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Животът и страстите Христови" в кантатите на Аугустин Пфлегер

Снимка: @StockholmEarlyMusicFestival

Благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия предаването "Музика хисторика" предлага концерт от Стокхолм, състоял се на 21 март тази година по случай Европейския ден на ранната музика. "Животът и страстите Христови" е концепцията зад избраните кантати от Аугустин Пфлегер, които изпълняват оркестър Nord и вокален ансамбъл Vox Nidrosiensis.

Германският композитор Аугустин Пфлегер (1635-1686) е един от най-важните автори в северна Европа през XVII век и заедно с Дитрих Букстехуде развива жанра на кантата на немски език. Образците на Пфлегер са драматични, на моменти напомнящи опера, като музикалният му език съчетава вдъхновение от италианския стил на Монтеверди със северни фолклорни елементи. Оркестър Nord и вокален ансамбъл Vox Nidrosiensis подреждат за първи път кантати из цикъла за църковната година, така че да разкажат историята за живота и страстите на Иисус. В тях присъстват драматични диалози между библейски и алегорични персонажи, а текстовете са основани на госпелите за определените дни и съчетават пасажи от Библията и духовна поезия.

През последните години двата състава, които са базирани в Трондхайм в Норвегия, се утвърждават като едни от водещите скандинавски изпълнители на ранна музика, а концепцията на тази програма с музика от Аугустин Пфлегер стои в основата и на втория компактдиск на ансамблите.

Този вторник (1 ноември) от 23 часа екипът на "Музика хисторика" ви поздравява по случай светлия празник с изпълненията на оркестър Nord и вокален ансамбъл Vox Nidrosiensis, като в рамките на предаването ще можете да чуете четири кантати от Пфлегер, описващи съответно Иисус и неговите ученици, чудесата на Спасителя, страданията на кръста и появата на Христос пред 11 от апостолите.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10