Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удоволствието от страха

Снимка: Pixabey

Сред всички различни измерения на страха има и една отмерена доза от него, която предизвиква удоволствие. Там някъде се крие и притегателната сила на хорърите и страшните филми. Ако човек харесва такива филми, би могъл да се запита – "Какво в това, което видях и преживях във филма, пробуди у мене страх – казва Анна Жукивская, психолог и терапевт – това може да бъде свързано с някакво лично преживяване или асоциация, но може и да няма нищо общо. Интересното в преживяването на страха, ако направим такава асоциация, е като едно влакче на ужасите – покачването и спускането. Това, което дава удовлетворение, е облекчението, че е преминало. Преживяването има край и няма да е вечно, това ни дава усещането за контрол."

"От около 12 години нагоре децата имат способността да различават кое е реално и кое е фикция. Те знаят, че страшната история не се случва на нас. Но за по-малките не е така, прекалените нива на стрес водят до страхове и кошмари."

Според Анна Жукивская сред положителните черти на филмите на ужасите и психологическите трилъри е, че те най-често се гледат с приятели, изискват споделяне на страха и в крайна сметка довеждат до усещане на сплотяване и близост.

Чуйте Анна Жукивская в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16