Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Удоволствието от страха

Снимка: Pixabey

Сред всички различни измерения на страха има и една отмерена доза от него, която предизвиква удоволствие. Там някъде се крие и притегателната сила на хорърите и страшните филми. Ако човек харесва такива филми, би могъл да се запита – "Какво в това, което видях и преживях във филма, пробуди у мене страх – казва Анна Жукивская, психолог и терапевт – това може да бъде свързано с някакво лично преживяване или асоциация, но може и да няма нищо общо. Интересното в преживяването на страха, ако направим такава асоциация, е като едно влакче на ужасите – покачването и спускането. Това, което дава удовлетворение, е облекчението, че е преминало. Преживяването има край и няма да е вечно, това ни дава усещането за контрол."

"От около 12 години нагоре децата имат способността да различават кое е реално и кое е фикция. Те знаят, че страшната история не се случва на нас. Но за по-малките не е така, прекалените нива на стрес водят до страхове и кошмари."

Според Анна Жукивская сред положителните черти на филмите на ужасите и психологическите трилъри е, че те най-често се гледат с приятели, изискват споделяне на страха и в крайна сметка довеждат до усещане на сплотяване и близост.

Чуйте Анна Жукивская в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер , главен редактор на новинарския сайт "Obzornews". Турската демокрация  без грим "Напоследък, особено между първия и втория..

публикувано на 27.05.23 в 09:15

Независимата журналистика в Беларус е забранена

На 22 май т.г. стана известно, че Александър Лукашенко е помилвал блогъра Роман Протасевич, бивш главен редактор на платформата Nexta, който преди две години беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Минск, заедно с приятелката му София Сапега, администратор на платформата "Черната книга на Беларус". Три седмици преди неочакваната..

публикувано на 26.05.23 в 16:40
доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в..

публикувано на 26.05.23 в 13:20

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена. Поредно ракетно нападение срещу Киев Иванов направи коментар за времето, което, по негово..

публикувано на 26.05.23 в 10:19
Валери Найденов

Валери Найденов: Докато има партийно-листова избирателна система, ще има и кризи

В интервю за БНР журналистът Валери Найденов коментира последните вътрешнополитически новини и поставя акцент върху политическата криза, пред което е изправена страната. Той изразява съмнения относно възможността постоянно правителство да помогне на България, тъй като е “формирано на несигурна почва и в голяма степен е назначено отвън“. В ефира..

обновено на 26.05.23 в 09:53